Здравейте приятели,
Февруари е месецът, в който трябва да подготвите терена на зеленчуковата градина преди да я засадите. Ние отглеждаме домати, корнишони, моркови, лук, червено цвекло, спанак, девисил, целина, магданоз, копър и босилек. Имаме отделен кът, където са многогодишните ни подправки като розмарин, мащерка, риган, мента, джоджан, маточина, салвия и лавандула.
Започваме с дълбоко обръщане на пръстта с права лопата с цел да изчистим от корени и камъчета, останали от предходния сезон. След това използваме гребло за да раздробим буците и да заравним.
Разхвърляме торфен субстракт или компост, специално предназначени за зеленчуци, за да обогатим почвата. По този начин при последващ сняг или дъжд торта прониква в дълбочина и спомага за развитието на растенията след засаждане.
Дълбокото обръщане извършваме само веднъж годишно, защото при тази обрабатка се изваждат много червеи. Тези, които са цели закопаваме обратно, но за съжаление има и срязани.
През февруари се прави и резитба на овошките, както и първото пръскане с еднопроцентов бордолезов разтвор. Това е най-важната грижа за фиданките. Новозасадените и млади дръвчета се режат за оформяне на короната, а възрастните за плододаване и подмладяване.
Февруари е много подходящ за извършване на зимната резитба тъй като големите студове вече са преминали, а от друга страна вегетационният период още не е започнал. Чрез качествено провеждане на тази резитба могат да се регулират до голяма степен растежните и репродуктивни процеси на овощните култури.
Ние отглеждаме ябълки, круши, череши и вишни. Имаме и храсти с касис, които също изрязвам редовно.
Ваша БЛАГИНА