Здравейте приятели,
За ползите от киселото мляко е писано много, затова ще се съсредоточа на начина, по който да си го приготвите сами.
Нашето здравословно хранене включва да приемаме истинска храна, съставена от пресни и екологични продукти. Яйцата в хладилника да са снесени от свободно гледани щастливи кокошки, прясното мляко – домашно и непреработвано, а киселото – заквасено лично от мен. За плодовете и зеленчуците в градината използваме само естествени торове, а сладката и желетата правим с био сурова тръстикова захар.
Всъщност да си направиш кисело мляко в домашни условия, не е философия, просто има някои малки тънкости, които човек трябва да знае.
Необходимите продукти:
Прясно мляко: за предпочитане домашно – краве, овче или козе;
Закваска: за предпочитане домашна, но можете да използвате и от купено био кисело мляко. Важното е наличието и на двете бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и тяхното съотношение, защото именно те са отговорни за качествата на киселото мляко – аромат, консистенция, киселинност;
Дозата: една супена лъжица закваска на 500 мл. прясно мляко;
Начин на приготвяне:
- Първо, разбира се, сварете прясното мляко и го оставете да се охлади до 40-45 градуса. Ако нямате термометър можете да направите пробата за температура като натопите кутрето и преброите до 10.
- В неголяма купа сложете закваската и добавете малко от прясното мляко. Разбъркайте много добре.
- Постепенно и при непрекъснато бъркане изсипете закваската в тенджерата с охладеното до 40-45 градуса мляко.
- Налейте в предварително стерилизирани и още топли буркани. Завийте капачките и не разклащайте.
- Оставете да се заквасва за 6 часа в топло помещение /кухня/, завито с вълнено одеяло, вълнен пуловер или друга вълнена дреха. Целта е да се запази топло докато тече процеса на ферментация.
- Най-любимият ми момент е разгръщането на одеялото след 6 часа за да видя резултата 😊. Бурканите трябва да са все още леко топли.
Съвети:
- Аз оставям тенджерата с млякото да се охлади върху гранитен плот, но можете да го охладите и на водна баня;
- Ако млякото изстине повече от нужното, тогава ще се получи нещо средно между прясно и кисело мляко на вкус и гъстота;
- Ако млякото пък е прекалено топло, високата температура ще унищожи част от бактериите и консистенцията няма да се получи достатъчно гъста;
- За разбъркване използвайте дървена лъжица;
- Бурканите измивам добре и стерилизирам във фурната при 60 градуса за около 10 мин.;
- Ако след 6 часа по някаква причина млякото не е стегнало го сложете за още 2 часа във фурната при температура 30 градуса;
- Ако искате да си направите плодово кисело мляко използвайте бурканчета за детски храни като сложите на дъното лъжица любимо домашно сладко и тогава залеете;
Успех и да ви е вкусно!
Ваша БЛАГИНА