Домашно кисело мляко – Благина за тялото и душата

Здравейте приятели,

За ползите от киселото мляко е писано много, затова ще се съсредоточа на начина, по който да си го приготвите сами.

Нашето здравословно хранене включва да приемаме истинска храна, съставена от пресни и екологични продукти. Яйцата в хладилника да са снесени от свободно гледани щастливи кокошки, прясното мляко – домашно и непреработвано, а киселото – заквасено лично от мен. За плодовете и зеленчуците в градината използваме само естествени торове, а сладката и желетата правим с био сурова тръстикова захар.

Всъщност да си направиш кисело мляко в домашни условия, не е философия, просто има някои малки тънкости, които човек трябва да знае. 

Необходимите продукти:

Прясно мляко: за предпочитане домашно – краве, овче или козе;

Закваска: за предпочитане домашна, но можете да използвате и от купено био кисело мляко. Важното е наличието и на двете бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и тяхното съотношение, защото именно те са отговорни за качествата на киселото мляко – аромат, консистенция, киселинност;

Дозата: една супена лъжица закваска на 500 мл. прясно мляко;

Начин на приготвяне:

  1. Първо, разбира се, сварете прясното мляко и го оставете да се охлади до 40-45 градуса. Ако нямате термометър можете да направите пробата за температура като натопите кутрето и преброите до 10.
  2. В неголяма купа сложете закваската и добавете малко от прясното мляко. Разбъркайте много добре.
  3. Постепенно и при непрекъснато бъркане изсипете закваската в тенджерата с охладеното до 40-45 градуса мляко.
  4. Налейте в предварително стерилизирани и още топли буркани. Завийте капачките и не разклащайте.
  5. Оставете да се заквасва за 6 часа в топло помещение /кухня/,  завито с вълнено одеяло, вълнен пуловер или друга вълнена дреха. Целта е да се запази топло докато тече процеса на ферментация.
  6. Най-любимият ми момент е разгръщането на одеялото след 6 часа за да видя резултата 😊. Бурканите трябва да са все още леко топли.

Съвети:

  • Аз оставям тенджерата с млякото да се охлади върху гранитен плот, но можете да го охладите и на водна баня;
  • Ако млякото изстине повече от нужното, тогава ще се получи нещо средно между прясно и кисело мляко на вкус и гъстота;
  • Ако млякото пък е прекалено топло, високата температура ще унищожи част от бактериите и консистенцията няма да се получи достатъчно гъста;
  • За разбъркване използвайте дървена лъжица;
  • Бурканите измивам добре и стерилизирам във фурната при 60 градуса за около 10 мин.;
  • Ако след 6 часа по някаква причина млякото не е стегнало го сложете за още 2 часа във фурната при температура 30 градуса;
  • Ако искате да си направите плодово кисело мляко използвайте бурканчета за детски храни като сложите на дъното лъжица любимо домашно сладко и тогава залеете;

Успех и да ви е вкусно!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: