Здравейте приятели,
Предлагаме ви нашите вкусни сезонни рецепти за месец май.
КОПРИВЕНА КРЕМ СУПА

Продукти:
- 500 гр коприва
- 3 средно големи картофа
- 1 глава червен лук
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- Бучка масло
- 1 лимон
- 2 филии стар хляб за крутони
Приготвяне:
- Сварете /30 мин./ нарязаните на големи парчета картофи, лук, морков и чесън с бучката масло.
- Измийте копривата, почистете от дръжки и попарете за 3 мин. с вряла вода.
- Прибавете попарената коприва към другите зеленчуци и варете още 10 мин.
- Отцедете зеленчуковия бульон, добавете сока на лимона и сол и пасирайте. Ако прецените, че супата е по-гъста – добавете от бульона до получаване на желаната плътност.
- Загрейте фурната на 220 градуса, нарежете хляба на кубчета и сложете в намазнена тава. Печете крутоните до готовност като от време на време разбърквате.
Съвети:
- Сервирайте с лъжица заквасена сметана или кисело мляко.
- При желание настържете сирене пармезан.
- Останалия бульон можете да съхраните в буркан в хладилник и да използвате по-късно за друго ястие.
РУЛО ОТ КАЙМА ПЪЛНЕНО С ШУНКА, СИРЕНА И СПАНАК

Продукти:
- 1 кг кайма смес /50% свинско + 50% телешко/
- 2 яйца
- 2 филии стар хляб
- Чубрица, магданоз, лук, черен пипер и сол за объркване
- 8 плочки сирене Ементал
- 4 шайби варена шунка
- 2 шепи спанак
- 8 резена бекон
- 80 гр овче сирене
Приготвяне:
- Объркайте каймата с яйцата, накиснатите във вода филии хляб и подправките. Разстелете върху алуминиево фолио на голям правоъгълник.
- Подредете плочките сирене Ементал, шунката, спанака и накрая натрошеното овче сирене. С помощта на фолиото завийте на руло и притиснете краищата.
- Покрийте рулото с резените бекон. Увийте хубаво с алуминиевото фолио и поставете в тава за печене.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. След това развийте фолиото, увеличете температурата до 250 градуса и печете още 20-30 мин. докато беконът стане хрупкав.
Съвети:
- Сервирайте с прясна салата.
- Вместо сирене Ементал можете да използвате Чедър или друго сирене за бургери.
ДВОЙНО ШОКОЛАДОВО БРАУНИ /неустоим вкус на шоколад по швейцарска рецепта/

Продукти:
- 275 гр тъмен шоколад /използвам шоколад със 70 % какао/
- 125 гр подсолено масло
- 0,5 дл вода
- 120 гр захар /използвам сурова тръстикова захар/
- 30 гр брашно /използвам спелта/
- 30 гр смлени бадеми или лешници
- 4 яйца
Приготвяне:
- Намаслете и поръсете с брашно форма за торта с диаметър 20-22 см. Поставете формата в хладилник. На дъното можете да сложите допълнително хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса /не се препоръчва да се пече на обдухване/.
- Нарежете на малки парченца 75 гр от шоколада и ги оставете настрана. Начупете останалия шоколад /200 гр/ и го сложете в малка тенджера или касерола.
- Нарежете маслото на парчета и заедно с водата прибавете към шоколада в тенджерата. Бавно и с непрекъснато бъркане разтопете шоколада на слаб огън! Свалете от котлона.
- Добавете захарта към разтопения шоколад и разбъркайте. Смесете брашното и смлените ядки и разбъркайте отново. Прибавяйте яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Най-накрая добавете парченцата шоколад и изсипете сместа в охладената форма.
- Печете браунито в предварително загрятата на 180 градуса фурна на втората релса долу за 30 мин. Извадете и оставете да се охлажда във формата за 15 мин.
- Преместете в подходящо плато, поръсете с пудра захар.
Съвети:
- Темперирайте яйцата и маслото за поне 4-6 часа.
- Поднесете парче брауни със сладолед и ягоди.
- Можете да запазите браунито свежо за 3-4 дни като покриете със стъклен капак или фолио.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ваша БЛАГИНА