Менюто на БЛАГИНА за май

Здравейте приятели,

Предлагаме ви нашите вкусни сезонни рецепти за месец май.

КОПРИВЕНА КРЕМ СУПА

Продукти:

  • 500 гр коприва
  • 3 средно големи картофа
  • 1 глава червен лук
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • Бучка масло
  • 1 лимон
  • 2 филии стар хляб за крутони

Приготвяне:

  1. Сварете /30 мин./ нарязаните на големи парчета картофи, лук, морков и чесън с бучката масло.
  2. Измийте копривата, почистете от дръжки и попарете за 3 мин. с вряла вода.
  3. Прибавете попарената коприва към другите зеленчуци и варете още 10 мин.
  4. Отцедете зеленчуковия бульон, добавете сока на лимона и сол и пасирайте. Ако прецените, че супата е по-гъста – добавете от бульона до получаване на желаната плътност.
  5. Загрейте фурната на 220 градуса, нарежете хляба на кубчета и сложете в намазнена тава. Печете крутоните до готовност като от време на време разбърквате.

Съвети:

  • Сервирайте с лъжица заквасена сметана или кисело мляко.
  • При желание настържете сирене пармезан.
  • Останалия бульон можете да съхраните в буркан в хладилник и да използвате по-късно за друго ястие.

РУЛО ОТ КАЙМА ПЪЛНЕНО С ШУНКА, СИРЕНА И СПАНАК

Продукти:

  • 1 кг кайма смес /50% свинско + 50% телешко/
  • 2 яйца
  • 2 филии стар хляб
  • Чубрица, магданоз, лук, черен пипер и сол за объркване
  • 8 плочки сирене Ементал
  • 4 шайби варена шунка
  • 2 шепи спанак
  • 8 резена бекон
  • 80 гр овче сирене

Приготвяне:

  1. Объркайте каймата с яйцата, накиснатите във вода филии хляб и подправките. Разстелете върху алуминиево фолио на голям правоъгълник.
  2. Подредете плочките сирене Ементал, шунката, спанака и накрая натрошеното овче сирене. С помощта на фолиото завийте на руло и притиснете краищата.
  3. Покрийте рулото с резените бекон. Увийте хубаво с алуминиевото фолио и поставете в тава за печене.
  4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. След това развийте фолиото, увеличете температурата до 250 градуса и печете още 20-30 мин. докато беконът стане хрупкав.

Съвети:

  • Сервирайте с прясна салата.
  • Вместо сирене Ементал можете да използвате Чедър или друго сирене за бургери.

ДВОЙНО ШОКОЛАДОВО БРАУНИ /неустоим вкус на шоколад по швейцарска рецепта/

Продукти:

  • 275 гр тъмен шоколад /използвам шоколад със 70 % какао/
  • 125 гр подсолено масло
  • 0,5 дл вода
  • 120 гр захар /използвам сурова тръстикова захар/
  • 30 гр брашно /използвам спелта/
  • 30 гр смлени бадеми или лешници
  • 4 яйца

Приготвяне:

  1. Намаслете и поръсете с брашно форма за торта с диаметър 20-22 см. Поставете формата в хладилник. На дъното можете да сложите допълнително хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса /не се препоръчва да се пече на обдухване/.
  2. Нарежете на малки парченца 75 гр от шоколада и ги оставете настрана. Начупете останалия шоколад /200 гр/ и го сложете в малка тенджера или касерола.
  3. Нарежете маслото на парчета и заедно с водата прибавете към шоколада в тенджерата. Бавно и с непрекъснато бъркане разтопете шоколада на слаб огън! Свалете от котлона.
  4. Добавете захарта към разтопения шоколад и разбъркайте. Смесете брашното и смлените ядки и разбъркайте отново. Прибавяйте яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане. Най-накрая добавете парченцата шоколад и изсипете сместа в охладената форма.
  5. Печете браунито в предварително загрятата на 180 градуса фурна на втората релса долу за 30 мин. Извадете и оставете да се охлажда във формата за 15 мин.
  6. Преместете в подходящо плато, поръсете с пудра захар.

Съвети:

  • Темперирайте яйцата и маслото за поне 4-6 часа.
  • Поднесете парче брауни със сладолед и ягоди.
  • Можете да запазите браунито свежо за 3-4 дни като покриете със стъклен капак или фолио.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: