Поканете уюта и топлината вкъщи чрез собствен интериорен стил и дизайн

Здравейте приятели,

Комфортът вкъщи е много важен за всяко семейство. Създаването на уютна атмосфера в дома обаче не е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. За да направите това, трябва да изберете подходящ интериор и да му придадете собствена атмосфера с помощта на различни елементи.

Ще споделя с вас моя опит и някои идеи, които бихте могли да използвате ако ги харесате. В крайна сметка е от значение вие да се чувствате удобно, да се усеща вашето разбиране за естетика и функционалност, да носи удовлетворение на вас самите. Защото както знаете обичаме да казваме „Моят дом е моята крепост“!

Когато започнете да обзавеждате помещенията и стаите в къщата можете да следвате няколко прости стъпки:

  1. Определете функционалността на помещението или зоната

Решете как ще се чувствате удобно – например в кухнята, чиято основна функция е да приготвяте храна. Нека размерът й да не ви подвежда и да я претрупате с излишни елементи. Направете я практична и при възможност поставете така наречения остров. Той ще осигури допълнителен работен плот, вечно недостигащите чекмеджета и място за хранене за двама.

Обърнете все пак особено внимание на разстоянието между шкафовете и острова. Идеята е да можете да се движите свободно.

2. Поставете граници

Все по-често виждам, че при строителството на нови къщи първия етаж се използва като отворено пространство, комбиниращо кухня с трапезария и дневна. Такова решение е изключително практично от гледна точка на функционалност, т.е. то дава възможност да прекарвате повече време с близките си и да общувате с тях, независимо дали в момента приготвяте храна, четете книга, гледате телевизия или сте седнали пред печката с чаша вино :-).

Важното в случая е интериорът да изглежда красив и хармоничен, което можете да постигнете чрез поставяне на символични граници.

3. Решете в какъв стил искате да обзавеждате

В зависимост от локацията на къщата и най-вече вашия индивидуален вкус можете да използвате модерен, винтидж, та дори и скандинавски стил дизайн.

4. Изберете цветова гама

Тук всичко е въпрос на вкус и въображение.

Професионалните дизайнери препоръчват следните комбинации:

• Неутрален цвят (бял, млечен, бежов, прахообразен и т.н.) – заема 60% от пространството. Това са стени, под и декорация.

• Допълнителен цвят – 20% е за мебели и текстил.

• Акцентен цвят (син, жълт, зелен и др.) – 10%. Това са декоративни елементи и аксесоари, например плакати, рафтове, рамки за снимки.

5. Поставете фокус и акценти

Винаги съм смятала, че една къща без печка на дърва или камина не може да те стопли. Разбира се, огънят е бил винаги символ не само на топлината на домашното огнище, но се смята, че ни предпазва от болести и гони зли духове. Уютът, който създава печката не може да се замени с нищо друго!

И ако печката топли тялото, то книгите топлят душата. При възможност организирайте място за четене – ще ви стане едно от любимите!

В заключение бих искала да ви посъветвам да обърнете особено внимание първият етаж да е светъл. Предвидете големи прозорци, качествени и достатъчни на брой осветителни тела във всяка една зона.

Забавлявайте се и обзавеждайте къщата с любов!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: