Здравейте приятели,
Предлагаме ви вкусни сезонни рецепти за края на май.
РИЗОТО С АСПЕРЖИ И СКАРИДИ

Продукти:
- 1.2 л зеленчуков бульон
- 500 г зелени аспержи
- 2 шалота
- 40 г масло
- 350 г ориз за ризото /използвах амброзио/
- 0.5 дл сухо бяло вино
- ¼ лимон
- 2 скилидки чесън
- 4 стръка магданоз
- 300 г обелени скариди
- 2 с.л. прясно настърган пармезан
- Сол и черен пипер от мелничка
- 2 с.л. зехтин
Приготвяне:
- В подходяща тенджера сварете зеленчуков бульон /използвах моркови, лук, чушка, целина и девесил/.
- Изрежете краищата на аспержите. Отрежете връхчетата и ги оставете настрана. Аспержите нарежете на тънки кръгчета, а шалота на ситно.
- В подходящ съд разтопете 1 лъжица масло. Запържете леко аспержите и шалота. Прибавете ориза и бъркайте още 2-3 минути. Налейте виното и го оставете да изври напълно. Започнете да добавяте с черпак зеленчуковия бульон. При непрекъснато бъркане оставете ризотото да ври на слаб огън още 10 минути като постоянно добавяте от бульона.
- Междувременно настържете фино кората на лимона и накълцайте на ситно чесъна и магданоза.
- Добавете връхчетата на аспержите към ризотото. Разбъркайте добре, прибавете останалото масло, кората на лимона и пармезана. Подправете със сол и пипер.
- Загрейте зехтина в тиган и леко запържете скаридите. Поръсете с чесън и магданоз. Подправете със сол и пипер.
- Разпределете ризотото в дълбоки чинии и сервирайте веднага.
СВЕЖА САЛАТА С ТОПКИ ОТ КРЕМА СИРЕНЕ И ТИКВЕНИ СЕМКИ

Тази невероятно свежа комбинация от пресни зеленчуци и крема сирене можете да поднесете самостоятелно или като гарнитура към основно месно ястие.
Продукти: накъсани листа салата, зелен лук, домати и краставици, нарязани на едро, девесил, крема сирене и тиквени семки. За дресинга използвах зехтин, лимон, лъжица мед и сол.
ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЯКО С ЯГОДИ, ОРЕХИ, МЕД И МЕНТА

Предложение за свеж десерт или междинно хапване :-))
От както не живеем в София и се сдобихме с доставчик на прясно овче мляко се научих да го заквасвам и да правя сирене. Киселото мляко се комбинира чудесно с всякакви сезонни плодове и мед. За този десерт използвах първите узрели в градината ни ягоди и мента, която също отглеждаме в „билковия“ ъгъл на двора.
Добър апетит и бъдете здрави!
Ваша БЛАГИНА