Менюто на БЛАГИНА за края на май

Здравейте приятели,

Предлагаме ви вкусни сезонни рецепти за края на май.

РИЗОТО С АСПЕРЖИ И СКАРИДИ

Продукти:

  • 1.2 л зеленчуков бульон
  • 500 г зелени аспержи
  • 2 шалота
  • 40 г масло
  • 350 г ориз за ризото /използвах амброзио/
  • 0.5 дл сухо бяло вино
  • ¼ лимон
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка магданоз
  • 300 г обелени скариди
  • 2 с.л. прясно настърган пармезан
  • Сол и черен пипер от мелничка
  • 2 с.л. зехтин

Приготвяне:

  1. В подходяща тенджера сварете зеленчуков бульон /използвах моркови, лук, чушка, целина и девесил/.
  2. Изрежете краищата на аспержите. Отрежете връхчетата и ги оставете настрана. Аспержите нарежете на тънки кръгчета, а шалота на ситно.
  3. В подходящ съд разтопете 1 лъжица масло. Запържете леко аспержите и шалота. Прибавете ориза и бъркайте още 2-3 минути. Налейте виното и го оставете да изври напълно. Започнете да добавяте с черпак зеленчуковия бульон. При непрекъснато бъркане оставете ризотото да ври на слаб огън още 10 минути като постоянно добавяте от бульона.
  4. Междувременно настържете фино кората на лимона и накълцайте на ситно чесъна и магданоза.
  5. Добавете връхчетата на аспержите към ризотото. Разбъркайте добре, прибавете останалото масло, кората на лимона и пармезана. Подправете със сол и пипер.
  6. Загрейте зехтина в тиган и леко запържете скаридите. Поръсете с чесън и магданоз. Подправете със сол и пипер.
  7. Разпределете ризотото в дълбоки чинии и сервирайте веднага.

СВЕЖА САЛАТА С ТОПКИ ОТ КРЕМА СИРЕНЕ И ТИКВЕНИ СЕМКИ

Тази невероятно свежа комбинация от пресни зеленчуци и крема сирене можете да поднесете самостоятелно или като гарнитура към основно месно ястие.

Продукти: накъсани листа салата, зелен лук, домати и краставици, нарязани на едро, девесил, крема сирене и тиквени семки. За дресинга използвах зехтин, лимон, лъжица мед и сол.

ДОМАШНО КИСЕЛО МЛЯКО С ЯГОДИ, ОРЕХИ, МЕД И МЕНТА

Предложение за свеж десерт или междинно хапване :-))

От както не живеем в София и се сдобихме с доставчик на прясно овче мляко се научих да го заквасвам и да правя сирене. Киселото мляко се комбинира чудесно с всякакви сезонни плодове и мед. За този десерт използвах първите узрели в градината ни ягоди и мента, която също отглеждаме в „билковия“ ъгъл на двора.

Добър апетит и бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: