
Здравейте приятели,
Черният бъз цъфти през май и юни, като цветът е кичест букет с приятен аромат. Според известният български лечител Петър Димков, това е най-силната по въздействие билка в България, а американските индианци го наричат „природната аптека”.
Сега е моментът да си набере бъзови цветове и да си направите домашен сироп – лек и свеж през лятото, полезен през зимата.
Предлагаме ви една лесно изпълнима рецепта:
Продукти:
- 50 бр цвят от бъз
- 4 био лимона
- 2 л вода
- 50 г лимонена киселина
- 3 кг захар /използвам сурова тръстикова захар/
Приготвяне:
- Почистете цветовете бъз без да ги миете /водата отмива аромата на бъза/. Евентуално изрежете по-дългите дръжки.
- Нарежете лимоните на дебели кръгове и заедно с всички останали продукти сложете в дълбока купа.
- Оставете на тъмно и хладно за 3-5 дни покрити с кърпа или капак. Оставете докато захарта се разтвори напълно /да няма захар по дъното/.Разбърквайте веднъж дневно.
- Прецедете сиропа през тензух в тенджера и кипнете. Налейте в чисти, стерилизирани бутилки и затворете плътно.
- Съхранявайте на тъмно и хладно.
Препоръка: Използвам бутилки с винтови капачки и сиропът издържа в мазето до 18 месеца. Сервирам с обикновена или газирана вода и резени лимон.
За почитателите на сладкарството имаме и предложение за неустоима крем торта с бъз и шоколад.

Продукти:
За основата:
- 200 г какаови бисквити
- 100 г масло
За бъзовия крем:
- 450 г фина извара или цедено кисело мляко
- 100 г желе от бъз или сироп от бъз
- 8 г желатин
- 2 с.л. захар
За шоколадовия мус:
- 250 мл прясно мляко
- 400 мл сметана
- 200 г захар
- 8 яйца
- 180 г черен шоколад
- 15 г желатин
За украсата:
- 80 г черен шоколад
- Бъзови цветове
Приготвяне:
Тортата трябва да се започне от предния ден, защото е необходимо време отделните кремове да стегнат.
- Първо се прави шоколадовият мус. За целта в тенджера се смесват захарта, млякото, сметаната и шоколада. Загряват се и разбъркват, докато се получи еднородно шоколадова смес. Отделно, в купа се разбиват яйцата до гладкост и горната смес се налива вътре на тънка струя при непрекъснато бъркане (енергично). Готовата смес се изсипва в кръгла тавичка с диаметър към 24 см. Мусът се пече на водна баня (с налята хладка вода) в продължение на 90 минути при 80°С. С излизането от фурната се оставя да изстине напълно и прибира в хладилника да стегне (поне 3-4 часа).
- Докато мусът почива, се правят основата и бъзовият крем. Бисквитите се смилат до трохи в блендер или хаванче, след което се добавя маслото. Отново се миксира (или размесва), докато се получат лепкави маслени трохи. С тях се тапицира основата на 20-сантиметрова форма за торта със свалящи се стени, която първо е била облечена с кръг от целофан.
- В купа се разбива млечният продукт (гладка извара или цедено кисело мляко) с бъзовото желе. Подслажда се допълнително на вкус. Желатинът се разтваря на водна баня в малко прясно мляко или вода и смесва с млечния крем. Всичко се излива върху основата и заглажда. Формата се прибира в хладилника за 3-4 часа, докато кремът стегне.
- Когато и двата крема стегнат, шоколадовият мус се вади от хладилника. Консистенцията му трябва да е кремообразна и пухкава, точно като на мус. Образувалият се нежен каймак се изгребва и изяжда 😊, останалото се разбива с тел, докато се отпусне и стане гладко. Желатинът се разтваря на водна баня в малко прясно мляко или вода и смесва с муса. Последният се излива върху бъзовия крем.
- Крем тортата се прибира в хладилника за поне 5-6 часа, а най-добре за цяла нощ.
Малко преди поднасяне шоколадът се настъргва/натрошава на парченца и тортата се освобождава от формата и целофана. Украсява се със свежи бъзови цветове.
Добър апетит! Бъдете здрави!
Ваша БЛАГИНА