Сироп от бъз – лек и освежаващ през лятото, полезен през зимата

Здравейте приятели,

Черният бъз  цъфти през май и юни, като цветът е кичест букет с приятен аромат. Според известният български лечител Петър Димков, това е най-силната по въздействие билка в България, а американските индианци го наричат „природната аптека”.

Сега е моментът да си набере бъзови цветове и да си направите домашен сироп – лек и свеж през лятото, полезен през зимата.

Предлагаме ви една лесно изпълнима рецепта:

Продукти:

  • 50 бр цвят от бъз
  • 4 био лимона
  • 2 л вода
  • 50 г лимонена киселина
  • 3 кг захар /използвам сурова тръстикова захар/

Приготвяне:

  1. Почистете цветовете бъз без да ги миете /водата отмива аромата на бъза/. Евентуално изрежете по-дългите дръжки.
  2. Нарежете лимоните на дебели кръгове и заедно с всички останали продукти сложете в дълбока купа.
  3. Оставете на тъмно и хладно за 3-5 дни покрити с кърпа или капак. Оставете докато захарта се разтвори напълно /да няма захар по дъното/.Разбърквайте веднъж дневно.
  4. Прецедете сиропа през тензух в тенджера и кипнете. Налейте в чисти, стерилизирани бутилки и затворете плътно.
  5. Съхранявайте на тъмно и хладно.

Препоръка: Използвам бутилки с винтови капачки и сиропът издържа в мазето до 18 месеца. Сервирам с обикновена или газирана вода и резени лимон.

За почитателите на сладкарството имаме и предложение за неустоима крем торта с бъз и шоколад.

Продукти:

За основата:

  • 200 г какаови бисквити
  • 100 г масло

За бъзовия крем:

  • 450 г фина извара или цедено кисело мляко
  • 100 г желе от бъз или сироп от бъз
  • 8 г желатин
  • 2 с.л. захар

За шоколадовия мус:

  • 250 мл прясно мляко
  • 400 мл сметана
  • 200 г захар
  • 8 яйца
  • 180 г черен шоколад
  • 15 г желатин

За украсата:

  • 80 г черен шоколад
  • Бъзови цветове

Приготвяне:

Тортата трябва да се започне от предния ден, защото е необходимо време отделните кремове да стегнат.

  1. Първо се прави шоколадовият мус. За целта в тенджера се смесват захарта, млякото, сметаната и шоколада. Загряват се и разбъркват, докато се получи еднородно шоколадова смес. Отделно, в купа се разбиват яйцата до гладкост и горната смес се налива вътре на тънка струя при непрекъснато бъркане (енергично). Готовата смес се изсипва в кръгла тавичка с диаметър към 24 см. Мусът се пече на водна баня (с налята хладка вода) в продължение на 90 минути при 80°С. С излизането от фурната се оставя да изстине напълно и прибира в хладилника да стегне (поне 3-4 часа).
  2. Докато мусът почива, се правят основата и бъзовият крем. Бисквитите се смилат до трохи в блендер или хаванче, след което се добавя маслото. Отново се миксира (или размесва), докато се получат лепкави маслени трохи. С тях се тапицира основата на 20-сантиметрова форма за торта със свалящи се стени, която първо е била облечена с кръг от целофан.
  3. В купа се разбива млечният продукт (гладка извара или цедено кисело мляко) с бъзовото желе. Подслажда се допълнително на вкус. Желатинът се разтваря на водна баня в малко прясно мляко или вода и смесва с млечния крем. Всичко се излива върху основата и заглажда. Формата се прибира в хладилника за 3-4 часа, докато кремът стегне.
  4. Когато и двата крема стегнат, шоколадовият мус се вади от хладилника. Консистенцията му трябва да е кремообразна и пухкава, точно като на мус. Образувалият се нежен каймак се изгребва и изяжда 😊, останалото се разбива с тел, докато се отпусне и стане гладко. Желатинът се разтваря на водна баня в малко прясно мляко или вода и смесва с муса. Последният се излива върху бъзовия крем.
  5. Крем тортата се прибира в хладилника за поне 5-6 часа, а най-добре за цяла нощ.

Малко преди поднасяне шоколадът се настъргва/натрошава на парченца  и тортата се освобождава от формата и целофана. Украсява се със свежи бъзови цветове.

Добър апетит! Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: