
Здравейте приятели,
Започна сезонът на гъбите. Те може и да не заместват месото, но удоволствието от “ловните” излети е незаменимо.
„…Оня, който не е гъбар и наблюдава как гъбари берат гъби, непременно ще ги съжали.
Те представляват много оскъдна гледка, всеки върви и гледа все в краката си, лута се или се щура, пощи опосканото от добитък пасище – а преди добитъка опоскано и от други гъбари. Но макар че са минали други гъбари, новите гъбари не знаят това, те мислят, че са първите, и бързат да претръскат пасищата. Много печална картина за гледане….. „
Тези думи е написал незабравимият Йордан Радичков за почитателите на дивите гъби. Най-вероятно, защото самият той е бил ловец. А за гъбарите броденето из полето, планината и горите е не тегоба, а истинско удоволствие.
Интересът на хората към гъбите все повече се увеличава поради техните ценни вкусови и хранителни качества. Проучванията на диворастящите гъби показват, че в химичния им състав има витамини /А, В, В1, В2, С, D, PP/, ферменти и други биологичноактивни вещества.
Разбира се, и това хоби крие опасности. Затова ние като начинаещи гъбари се насочихме към ясно разпознаваемите манатарки, пачи крак, сърнели и рижики. Това са гъби, които се срещат само диворастящи и не подлежат на култивиране.
Ще ви предложа две рецепти за неустоими пайове с гъби и сирена, както и ще споделя с вас как съхраняваме гъбите извън сезона.
МАНАТАРКА
В горите на България отделните видове манатарки са широко разпространени, но много високо ценена заради вкусовите й качества е обикновената манатарка. Спорообразуващият слой на всички видове манатарки е под формата на гъсти тръбички. Намира се в долната част на гуглата и често има форма на кръгла кифла. Пънчетата са дебели, най-вече в основата и са набраздени с цветни точки или мрежести ивици.
Извън сезона по-младите екземпляри се съхраняват чрез замразяване.

По-големите манатарки се сушат и съхраняват в буркани на тъмно и хладно място /ние ги прибираме в мазето/.

ПАЙ С ПРЕСНИ МАНАТАРКИ И СИРЕНА

Продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 125 г масло
- 1 връзка пресен лук
- 2 с.л. олио
- 600 г пресни манатарки
- 1 ч.л. мащерка
- 100 г кашкавал
- 100 г пушено сирене
- 100 г овче сирене
- сол и черен пипер на вкус
- 4 яйца
- 3 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. стопено масло за заливка
Приготвяне:
- Нарежете лука на ситно. Задушете го в олиото докато омекне. Гъбите нарежете на едро. Сипете ги при лука, подправете с мащерка, сол, пипер и задушете до готовност. Оставете сместа да изстине. Нарежете видовете сирене на кубчета и ги разбъркайте с гъбите и лука.
- Намаслете кръгла тава и на дъното сложете 2 листа от корите. Краищата на корите трябва да излизат от ръба на тавата.
- Вземете една кора и я намажете с масло. Разнесете част от плънката. Хванете с ръце четирите краища и свободно смачкайте кората така, че да заприлича на роза. Поставете я в тавата. По същият начин пригответе и останалите кори. Подгънете краищата на корите, които излизат от тавата. Разбийте яйцата и сметаната, посолете на вкус и залейте корите. Поръсете отгоре с маслото за заливката. Печете баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути.

ПАЧИ КРАК
Гъбите пачи крак имат антитуморен ефект, подобряват работата на имунната система, в помощ са при възпалителни процеси в организма. С техните изключителни предимства са били запознати нашите предци, които редовно са ги включвали в различни оздравителни програми.
Извън сезона замразяваме гъбите пачи крак цели. От опит не препоръчваме сушене.
ШВЕДСКИ ПАЙ С ПАЧИ КРАК И СИРЕНА

Продукти:
За тестото:
- 130 г брашно
- 1/4 ч.л. фина морска сол
- 1 с.л. пълнозърнеста горчица
- 80 г студено масло
- 1 с.л. водка
За пълнежа:
- 3 яйца
- 300 мл течна сметана
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 300 г сирене Vasterbotten или друго зряло сирене – Чедър, Комте, кашкавал
- 1 малка глава лук
За гъбите:
- 75 г масло
- 250 гъби пачи крак
- шепа листа магданоз
Приготвяне:
1. За тестото сипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете горчицата и нарязаното на кубчета студено масло. С ръце претрийте съставките с пръсти до получаването на пясъчна консистенция. Добавете водка и омесете гладко тесто.
2. Разточете тестото межуд два листа хартия за печене в кръгла форма, по-голяма от тази на формата за пай, която ще използвате. Поставете разточеното тесто в хладилник за 30 минути.
3. Прехвърлете охладеното тесто във формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто. Поставете лист хартия за печене върху тестото и в него насипете зърна суров нахут или боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 10 минути.
4. За пълнежа в купа настържете зрялото сирене. Добавете сметаната и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
5. Изсипете пълнежа върху тестото. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разпределете ги върху пая. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
6. Разтопете маслото в тиган. Добавете предварително почистените със суха четка гъби. Поръсете със сол и гответе 4-5 минути, до омекване. Накрая поръсете с нарязани листа магданоз.
7. Извадете изстиналия пай от формата и го поставете в поднос. В средата изсипете задушените гъби и поднесете.
Желая на всички, които ще приготвят пай – добър апетит!
Ваша БЛАГИНА