Сезонът на гъбите

Здравейте приятели,

Започна сезонът на гъбите. Те може и да не заместват месото, но удоволствието от “ловните” излети е незаменимо.

„…Оня, който не е гъбар и наблюдава как гъбари берат гъби, непременно ще ги съжали.
Те представляват много оскъдна гледка, всеки върви и гледа все в краката си, лута се или се щура, пощи опосканото от добитък пасище – а преди добитъка опоскано и от други гъбари. Но макар че са минали други гъбари, новите гъбари не знаят това, те мислят, че са първите, и бързат да претръскат пасищата. Много печална картина за гледане….. „

Тези думи е написал незабравимият Йордан Радичков за почитателите на дивите гъби. Най-вероятно, защото самият той е бил ловец. А за гъбарите броденето из полето, планината и горите е не тегоба, а истинско удоволствие.

Интересът на хората към гъбите все повече се увеличава поради техните ценни вкусови и хранителни качества. Проучванията на диворастящите гъби показват, че в химичния им състав има витамини /А, В, В1, В2, С, D, PP/, ферменти и други биологичноактивни вещества.

Разбира се, и това хоби крие опасности. Затова ние като начинаещи гъбари се насочихме към ясно разпознаваемите манатарки, пачи крак, сърнели и рижики. Това са гъби, които се срещат само диворастящи и не подлежат на култивиране.

Ще ви предложа две рецепти за неустоими пайове с гъби и сирена, както и ще споделя с вас как съхраняваме гъбите извън сезона.

МАНАТАРКА

В горите на България отделните видове манатарки са широко разпространени, но много високо ценена заради вкусовите й качества е обикновената манатарка. Спорообразуващият слой на всички видове манатарки е под формата на гъсти тръбички. Намира се в долната част на гуглата и често има форма на кръгла кифла. Пънчетата са дебели, най-вече в основата и са набраздени с цветни точки или мрежести ивици.

Извън сезона по-младите екземпляри се съхраняват чрез замразяване.

По-големите манатарки се сушат и съхраняват в буркани на тъмно и хладно място /ние ги прибираме в мазето/.

ПАЙ С ПРЕСНИ МАНАТАРКИ И СИРЕНА

Продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 125 г масло
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 с.л. олио
  • 600 г пресни манатарки
  • 1 ч.л. мащерка
  • 100 г кашкавал
  • 100 г пушено сирене
  • 100 г овче сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • 4 яйца
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 2 с.л. стопено масло за заливка

Приготвяне:

  1. Нарежете лука на ситно. Задушете го в олиото докато омекне. Гъбите нарежете на едро. Сипете ги при лука, подправете с мащерка, сол, пипер и задушете до готовност. Оставете сместа да изстине. Нарежете видовете сирене на кубчета и ги разбъркайте с гъбите и лука.
  • Намаслете кръгла тава и на дъното сложете 2 листа от корите. Краищата на корите трябва да излизат от ръба на тавата.
  • Вземете една кора и я намажете с масло. Разнесете част от плънката. Хванете с ръце четирите краища и свободно смачкайте кората така, че да заприлича на роза. Поставете я в тавата. По същият начин пригответе и останалите кори. Подгънете краищата на корите, които излизат от тавата. Разбийте яйцата и сметаната, посолете на вкус и залейте корите. Поръсете отгоре с маслото за заливката. Печете баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути.

ПАЧИ КРАК

Гъбите пачи крак имат антитуморен ефект, подобряват работата на имунната система, в помощ са при възпалителни процеси в организма. С техните изключителни предимства са били запознати нашите предци, които редовно са ги включвали в различни оздравителни програми.

Извън сезона замразяваме гъбите пачи крак цели. От опит не препоръчваме сушене.

ШВЕДСКИ ПАЙ С ПАЧИ КРАК И СИРЕНА

Продукти:

За тестото:

  • 130 г брашно
  • 1/4 ч.л. фина морска сол
  • 1 с.л. пълнозърнеста горчица
  • 80 г студено масло
  • 1 с.л. водка

За пълнежа:

  • 3 яйца
  • 300 мл течна сметана
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 300 г сирене Vasterbotten или друго зряло сирене – Чедър, Комте, кашкавал
  • 1 малка глава лук

За гъбите:

  • 75 г масло
  • 250 гъби пачи крак
  • шепа листа магданоз

Приготвяне:

1. За тестото сипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете горчицата и нарязаното на кубчета студено масло. С ръце претрийте съставките с пръсти до получаването на пясъчна консистенция. Добавете водка и омесете гладко тесто.

2. Разточете тестото межуд два листа хартия за печене в кръгла форма, по-голяма от тази на формата за пай, която ще използвате. Поставете разточеното тесто в хладилник за 30 минути.

3. Прехвърлете охладеното тесто във формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто. Поставете лист хартия за печене върху тестото и в него насипете зърна суров нахут или боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 10 минути.

4. За пълнежа в купа настържете зрялото сирене. Добавете сметаната и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

5. Изсипете пълнежа върху тестото. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разпределете ги върху пая. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.

6. Разтопете маслото в тиган. Добавете предварително почистените със суха четка гъби. Поръсете със сол и гответе 4-5 минути, до омекване. Накрая поръсете с нарязани листа магданоз.

7. Извадете изстиналия пай от формата и го поставете в поднос. В средата изсипете задушените гъби и поднесете.

Желая на всички, които ще приготвят пай – добър апетит!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: