
Здравейте приятели,
Август е месец, предлагащ голямо изобилие от градински зеленчуци и горски или култивирани плодове, които с удоволствие консумираме ежедневно.
В менюто, което ви предлагаме сме включили отглеждани и произвеждани от нас продукти, както и боровинка набрана в Рила.

ЛЯТНА САЛАТА С ТУЧЕНИЦА – краставица, лук, орехи, медено-балсамов дресинг и … тученица 🙂

Невероятно, но факт – растението тученица, което в България се приема за плевел и може да се намери във всяка градина , заема почетно място на трапезата на чужденците. Оказва се, че набедената от нас за плевел трева всъщност има чудодейни лечебни свойства.
Растението е изключително богато на омега – 3 мастни киселини, калций, желязо, магнезий, фибри и витамин А. Доказано е, че във вълшебната билка се съдържа в пъти повече витамин C от цитрусовите плодове.
Тученицата подсилва имунната система, сваля високото кръвно, регулира нивата на кръвната захар. Препоръчва се да се консумира сурова.

ПАТЛАДЖАН НА ФУРНА С ОВЧЕ СИРЕНЕ, ЧЕРИ ДОМАТЧЕТА И ЛИЛАВ ЛУК
Освен че изглеждат страхотно, лилавите зеленчуци са едни от най-здравословните храни, които можем да похапваме. Те съдържат високи нива на антоцианини, мощни антиоксиданти, които предотвратяват множество болести. Антоцианините защитават клетките от окислително увреждане, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак.
Патладжанът има забележимо хипогликимично действие при продължителна и постоянна употреба в храната. Храненето с патладжани е много полезно за профилактиката и лечението на атеросклерозата, тъй като подпомага извеждането на холестерола от организма. Наличието на калий в този зеленчук оказва положително влияние върху дейността на сърцето и подпомага извеждането на течностите от организма.

ЗЕЛЕН БОБ С МОРКОВИ, ЧУШКИ, ДОМАТИ И ЗАПЪРЖЕН ЛУК – приятна комбинация от сезонни зеленчуци, които ние комбинираме със салата Снежанка и сервираме както на обяд така и за вечеря.

ЧЕРВЕНИ ПИПЕРКИ С ДОМАТЕН СОС – безмесно, традиционно българско ястие, предпочитано в топлите августовски дни.

СЛАДОЛЕДЕНО КИСЕЛО МЛЯКО С ГОРСКИ БОРОВИНКИ – неустоимо ледено изкушение 🙂
Домашното ни кисело мляко се комбинира чудесно с всякакви пресни плодове, но ние го предпочитаме с боровинки, къпини, ягоди или сладко от тях.

Районът, в който живеем е богат на горски плодове. Боровинката ни е любима.
Боровинките съдържат вещества, които значително подобряват остротата на зрението. Ето защо в съвременните условия на многочасов труд пред компютърните монитори специалистите горещо препоръчват редовното похапване на вкусния дребен плод.
Освен това в горските плодове се съдържа значително количество манган и желязо. Поради тази причина боровинките имат изключително благотворно влияние върху кръвообразуването.
Пожелавам добър апетит!
Ваша БЛАГИНА