За една оffroad разходка в Източна Рила

Здравейте приятели,

Днешният ми разказ е за почитателите на offroad изживяванията, а маршрутът ни заведе до прохладната местност Ечемиците (над Долна баня) на около 1900 м н.в.

Отне ни няколко месеца да оборудваме нашия JEEP с цел да стане по-проходим в планински условия, но удоволствието от шофирането през един доста пресечен терен си заслужаваше 🙂

Стартирахме от х.Гергиница в с.Свети Спас и поехме към х.Венетица.

Денят беше слънчев и топъл и нямахме търпение да се мушнем на сянка в гората. Пътят е каменист, черен и в долната си част върви по поречието на р.Бистрица.

Има изградени няколко чешми и обособени места за пикник, включително и заслон с BBQ.

До х.Венетица се стига за около 30 минути. От пътя се разкриват невероятни гледки, а природата дори и в този сезон е свежа, гората зелена и прохладна.

Има и добре маркирана пътека през гората /жълта маркировка/, на места доста стръмна, като преходът трае около 1 час и 30 мин.

Хижа Венетица се намира на около 1400 м н.в. и се състои две постройки – една голяма по-нова сграда (неработеща) и старата, по-малка хижа, която от май 2019 година отново приема туристи. В нея има 19 места за спане, разпределени в 3 стаи – със 7, с 10 и с 2 легла.

Изкачването до Ечемиците ни отне още около 30 минути. На места пътят е с каменни тераси и срутени скални късове заради извършваната в момента санитарна сеч. Има и образувани улеи от снеготопенето.

Паркирахме джипа недалеч от заслона на ловците, който се намира на голяма поляна на билото.

Районът е богат на боровинки и малини и решихме да се възползваме. Тъкмо им е сезонът 🙂

Направихме около едночасова разходка по пътеката в източна посока, наслаждавайки се на природата и свежестта й.

От поляната със заслона на ловците освен в посока х.Белмекен може да се поеме и към връх Ибър и х.Завраница, но няма указание за времетраенето на прехода.

На всички, които имат възможност да отделят време, силно препоръчвам да направят тази разходка! Природата в района е наистина уникална, а изживяването незабравимо!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: