Видяно в България

Здравейте приятели,

В новата ни рубрика „Видяно в България“ ще ви предложа идеи за пътувания и дестинации, които да ви отведат до интересни места в прекрасната ни родина, свързани с нашата история, фолклор, традиции.

Днешната ни разходка е до Самоков (Samokov) – кацнал на двата бряга на река Искър, ширещ се в подножието на Рила. Отдалечен само на 60 км от София и в непосредствена близост до курорт Боровец, Самоков е чудесна дестинация за еднодневно пътуване.

Какво да видите и посетите в града. Ето някои предложения:

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Създаден е през 1930 година. В първите години от създаването на музея, сбирката се е помещавала в сградата на читалище „Отец Паисий“, Десет години по-късно е направена първата копка от Богдан Филов за изграждането на самостоятелна сграда на историческия музей. От 1943 година се намира в днешната сграда, която виждаме. Внимание привлича експозицията, в която са представени материали и документи, свързани с най-характерния отрасъл на град Самоков и района – железодобиването. Също така може да се видят шевици, тъкани и бродерия, монетни колекции и старопечатни книги от Самоковска област.

ЧИТАЛИЩЕ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Основано е през 1862 година под името „Свети Седмочисленици“. Петдесет години по-късно е преименувано на „Отец Паисий“. Отвън сградата на читалището е украсена със скулптури на средновековни воини и орли, също така и с паметни плочи на загиналите във войните 1912-1913 и 1915-1918 година.

ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР „ПОКРОВ ПР.БОГОРОДИЦИ“

Създаден е през 1722 година като девически метох на Хилендарския манастир от баба Фота. В периода 1837-1839 година е издигната голяма  каменна трикорабна църква, също така и магерница, опасани от висок зид. Олтарът е с три абсиди. В манастира се намират ръкописи, старопечатни книги и мощите на Свети Пантелеймон и Свети Сръбски. На входа е поставена плоча на Васил Левски, който се укрива в манастира през 1871 год.

МИТРОПОЛИТСКА ЦЪРКВА „УСПЕНИЕ НА ПРСВ. БОГОРОДИЦА“

Църквата “Успение на св. Богородица”, наричана още Митрополитска е осветена през 1793 година. Митрополитската църква в Самоков е съградена със средствата на родолюбиви самоковци, като на мястото преди това е имало на по-малка църква от ХVІІ век.   Наполовина скрита в земята, тя била оградена още и с пръстен от висок каменен дувар. През 1805 година започнало преизграждане на църквата с цел превръщането й от едно- в трикорабна, по-висока и по-просторна. Четвърт век били нужни на строителите да завършат новия храм.

ЦЪРКВАТА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

Изградена е през 1861 година. Представлява гробищна църква (в нея се намират гробовете на Захари Зограф, Захари х. Гюров), едноапсидна, трикуполна, с открит притвор и камбанария, която се намира над главния й вход.

ГОЛЯМАТА ЧЕШМА

Чешмата е издигната около 1660 г. на площада в т.н. Горна чаршия. Вече четири века тя доминира центъра на града и е една завършена обществена сграда в османски имперски стил, характерен за столичната архитектура. Построена е като благотворително заведение от емина (управителя) на султанската кухня Мехмед ефенди, факт, който обяснява неоспоримата й прилика с подобни чешми в столицата Истанбул, в Солун и Одрин. 

ЧАДЪР ЧЕШМА

Носи името от нестандартната си форма на отворен чадър. Тя е малка чешма, втората запазена от турско време в града. Няма информация, кой е построил чешмата. Някои казват, че е дело на Кольо Фичето, други, че е турски майстор. Едно е сигурно цялата чешма е изписана с характерните за Самоковската художествена школа пера, цветя и многообразие от цветове. Въпреки това, историята на самата чешма остава противоречива. Има шест чучура и е изградена от бял мрамор. 

БАЙРАКЛИ ДЖАМИЯ

Джамия Йокуша или както е известна днес – Байракли джамия, е една от най-старите джамии в града и единствена запазена до днес. Архитектурното решение е характерно за този вид храмове. Голям молитвен салон, увенчан с купол, пред него аркадно преддверие с етаж за женското отделение. Встрани от салона е прибавено стройно минаре със зидана украса. Този вид джамията придобива през ХІV век, когато е извършено последното и най-значително преустройство по повод назначаването на Мехмед Хусрф – самоковски аянин – за валия на Босна сарай.

Ако решите да обядвате в Самоков препоръчвам да посетите механа „Чардаците“, „При Соте“ или „Старата къща“, където да се насладите на традиционни български ястия.

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: