
Здравейте приятели,
Златна есен, циганско лято, последни топли дни… Есента по морето е много приятна и красива, а понякога дори и не прилича на есен, а на един мек преход от лятото към зимата. Спокойно може да се каже, че с тръгването на учениците отново на училище, лятото по морето свършва, но …………………….. започва сезонът на прясната черноморска риба.
Вкъщи всички много обичаме чернокоп и лефер – затова стана традиция да замразяваме във фризер всяка година около 30 кг и да похапваме до нов улов.
В днешното меню ви предлагамe да й се насладите още прясна, когато ползите за здравето и организма ни са най-многобройни.

ЧЕРНОКОП НА ТИГАН със салата от градински домати, маслини и чушки /рибки/ с марината от зелени подправки и чесън. Комбинирано с пресен лимон и чаша вино – неустоимо 🙂
Специалистите препоръчват да се яде риба най-малко два пъти в седмицата, което да се превърне в дългосрочен ритуал.
Всички риби ли обаче съдържат полезни за сърцето мазнини?
Да, но в различна степен. Сьомгата и леферът са сред най-богатите на омега-3 мастни киселини и рибено масло, но другите видове съдържат други важни вещества. Ключът е в балансираното редуване на различни видове риба всяка седмица.

РИБЕНА СУПА – вкъщи я приготвяме с прясна сьомга, морски дарове, моркови, домати, лук и девесил /листа/.
Замразена риба срещу прясна риба – коя е по-хранителна?
Днес замразяването става непосредствено след улова /в нашия случай в рамките на часове заради транспорта/. Това предполага, че прясната и замразената риба би трябвало да имат сходни качества.
Последното ни предложение е за бързи сандвичи с филе от бяла риба, които са подходящи както за обяд така и за вечеря.

РИБЕН САНДВИЧ – препечени филиики пълнозърнест хляб с авокадо, лук и домати, филенца бяла риба с лимон и листа целина и за завършек червена пиперка с крема сирене и копър – една наистина свежа комбинация за ценители 🙂
С пожелание за чудесни есенни дни!
Ваша БЛАГИНА