Менюто на БЛАГИНА за края на септември – с дъх на есен и море

Здравейте приятели,

Златна есен, циганско лято, последни топли дни… Есента по морето е много приятна и красива, а понякога дори и не прилича на есен, а на един мек преход от лятото към зимата. Спокойно може да се каже, че с тръгването на учениците отново на училище, лятото по морето свършва, но …………………….. започва сезонът на прясната черноморска риба.

Вкъщи всички много обичаме чернокоп и лефер – затова стана традиция да замразяваме във фризер всяка година около 30 кг и да похапваме до нов улов.

В днешното меню ви предлагамe да й се насладите още прясна, когато ползите за здравето и организма ни са най-многобройни.

ЧЕРНОКОП НА ТИГАН със салата от градински домати, маслини и чушки /рибки/ с марината от зелени подправки и чесън. Комбинирано с пресен лимон и чаша вино – неустоимо 🙂

Специалистите препоръчват да се яде риба най-малко два пъти в седмицата, което да се превърне в дългосрочен ритуал.

Всички риби ли обаче съдържат полезни за сърцето мазнини?

Да, но в различна степен. Сьомгата и леферът са сред най-богатите на омега-3 мастни киселини и рибено масло, но другите видове съдържат други важни вещества. Ключът е в балансираното редуване на различни видове риба всяка седмица.

РИБЕНА СУПА – вкъщи я приготвяме с прясна сьомга, морски дарове, моркови, домати, лук и девесил /листа/.

Замразена риба срещу прясна риба – коя е по-хранителна?

Днес замразяването става непосредствено след улова /в нашия случай в рамките на часове заради транспорта/. Това предполага, че прясната и замразената риба би трябвало да имат сходни качества.

Последното ни предложение е за бързи сандвичи с филе от бяла риба, които са подходящи както за обяд така и за вечеря.

РИБЕН САНДВИЧ – препечени филиики пълнозърнест хляб с авокадо, лук и домати, филенца бяла риба с лимон и листа целина и за завършек червена пиперка с крема сирене и копър – една наистина свежа комбинация за ценители 🙂

С пожелание за чудесни есенни дни!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: