Оранжев октомври – в главната роля ТИКВАТА /Менюто на БЛАГИНА за октомври/

Здравейте приятели,

За октомври реших да ви предложа едно меню, в главната роля на което е ТИКВАТА. За мен тя е перфектният есенен плод, подходящ за диетично хранене със съдържанието си само на 25 ккал в 100 г.

Може да бъде приготвена по най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на салата и т.н. С малко повече въображение може да сътворите чудеса от тиква и да получите в замяна подсилена имунна система и понижено кръвно налягане.

Но защо тиквата е толкова удачен избор за есенно-зимната ви диета?

Това е заради богатото ѝ съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР.

Освен всичко, оранжевият плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите в нея.

Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време искат да подобрят здравословното си състояние, тъй като тиквата превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества.

Ето няколко идеи какво да приготвите от тиква и да зарадвате с вкус и аромат цялото семейство.

КРЕМ СУПА С ТИКВА – лесна за приготвяне, много вкусна и полезна. Използват се тиква, моркови и картофи. Сервира се по желание с крутони, сметана и тиквени семки. Вкъщи я поднесох с цариградски кюфтенца 🙂

САЛАТА С ТИКВА – Приготвих салатата като комбинирах парченца варена тиква с листа от червено цвекло, лук, круши, маслини, тиквени семки и лъжица заквасена сметана. Поднесох овкусена с балсамова редукция и филийка пълнозърнест хляб със семена.

ЩРУДЕЛ С ТИКВА И ЯБЪЛКИ – приготвя се лесно и бързо с плънка от варена тиква, настъргани ябълки, счукани орехи, а ароматът на канела се носи нежно из цялата кухня и подсказва деликатно каква вкусотия се пече 🙂

ПЕЧЕНА ТИКВА С МЕД И ОРЕХИ – една неостаряваща класика, която обичат да похапват и малки и големи.

ТИКВЕНА ТОРТА – предложение за любителите на сладкарството. Приготвих я от лешникови блатове с настъргана тиква, ябълка и парченца тъмен шоколад. Подчертах вкуса с маслен крем с канела и декорирах с пюре от тиква, настърган тъмен шоколад и листа индрише. Цялата рецепта можете да намерите на blagina.net в раздел рецепти.

С пожелание за оранжева есен!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: