
Здравейте приятели,
Посрещаме ноември с мрачно и хладно време, а това значи, че сме готови за домашен уют и вкусно, топло хапване.
Есента наистина е златен сезон, не само поради изпъстрените в огнени багри дървета, но и заради чудното разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци – зеле, червено цвекло, картофи, кестени, дюли, тиква, грозде.
Менюто, което ви предлагаме, вече става по-различно – хапват ни се повече супи и по-засищащи храни, за разлика от лятото, когато царица на трапезата е салатата и леката храна като цяло.
Ще започнем с едно предложение с червено цвекло. Освен сурово /включително и на сок/ червеното цвекло се хапва и варено, много е вкусно и печено. На практика, всички части от него стават за консумация, като листата могат да се хапват на салата, както вече сме предлагали. То е важен елемент в сезонното ни хранене.

ЕСЕННА САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО, МОРКОВИ, ПРАЗ, ЦЕЛИНА И ОРЕХИ – истинска витаминозна бомба :-). Комбинирахме тази салата с печен картофен чипс, прошуто и чаша домашно мерло.

КРЕМ СУПА С КЕСТЕНИ – чаша топло и нежно удоволствие. Течната сметана, с която сервирахме допринесе за допълнителна дълбочина на вкуса и финес.
Кестените от векове са популярно и често използвано средство за лечение и разкрасяване в лековитата народна медицина. Днес плюсовете им се допълват от кулинарното им приложение, като могат да се приготвят варени, печени, като притурка към кремове, салати, десерти.
За любителите на сладките изкушения предлагаме нашата шоколадова торта с кестени и бадеми.

Рецептата можете да намерите на blagina.net на страница РЕЦЕПТИ.

РУЛО ОТ КАЙМА С ЯЙЦЕ И ГАРНИТУРА ОТ ВАРЕНИ ДЮЛИ – допълнихме това леко ястие със сос от горчица и сметана и поръсихме с пресен лук.
Варената или печена дюля е любима на много хора. Тя съдържа провитамин А, както и витамините С, Е, В1, В2, В6, РР. В къщи приготвяме също компот и сладко от настъргани дюли, а на желето никой не може да устои. Често го включвам като елемент в торти и десерти.
А ето и едно предложение за сладкиш с дюли за следобедния чай или кафе 🙂

Рецептата ще намерите отново на blagina.net на страница РЕЦЕПТИ.
Бъдете здрави!
Ваша БЛАГИНА