
Здравейте приятели,
За много хора по света денят започва с вкусен сандвич или приготвен предварително го хапваме за обяд. А когато се приберем по-късно вечер е добър вариат за бързо меню с чаша вино. Запитвали ли сте се кога и как сандвичът се е появил и кой ли е неговият създател?
Версиите са много… Според някои исторически източници изобретателят на сандвича е равинът Хилел Старши, който живял през I век преди Христа. По време на Пасха той ядял тънки питки, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки.
Кулинарните историци, изследвали историята на разновидността на сандвича, хамбургера, пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.). Той поставял върху филии хляб варено или печено месо.
Най-често обаче името на сандвича се свързва с Джон Монтегю (1719-1792 г.). Ментегю бил граф на областта Сандвич и първи лорд на Адмиралтейството. Графът бил страстен картоиграч и имал навика да не става от масата с часове.
Захласнат по комара, той нямал време да се храни и карал готвачите си да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така похапвал, без да прекъсва играта си.
Според един биографите на графа обаче той бил изключително зает не с игрите на карти, а с държавни дела и заради тях измислил филиите, с които се хранел от своето писалище.
Благодарение на своето откритие граф Джон Монтегю успява да влезе в световната кулинарна история. Благородникът от областта Сандвич бил член на английския парламент и взел активно участие в подготовката на околосветската експедиция на капитан Кук през 1778 г.
След като експедицията открила Хавайските острови в Тихия океан, първоначално ги нарекли Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.
Ето и някои предложения за сандвичи 🙂

САНДВИЧ С ШУНКА, КАШКАВАЛ И МАСЛИНИ – можете да поднесете студен или леко запечен.

САНДВИЧ С МАЙОНЕЗА, ШУНКА И МАРИНОВАНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО – приготвям сандвича върху препечена филийка пълнозърнест хляб с домашна, прясно разбита майонеза и цвекло от нашата градина в сладко-кисела марината.

САНДВИЧ СЪС СВИНСКО ПЕЧЕНО И СУШЕНИ ДОМАТИ – много приятен вариант когато ви е останало от свинското печено да поднесете отново тънко нарязано.

САНДВИЧ С ЛУКАНКА, КАШКАВАЛ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ – този сандвич можете да поднесете и леко препечен.

САНДВИЧ С ТЕЛЕШКИ ПАСТЕТ И РОХКО СВАРЕНО ЯЙЦЕ – сервирам върху препечена филийка пълнозърнест хляб.

САНДВИЧ С ПЕЧЕНА ЧЕРВЕНА ЧУШКА И ОБЪРНАТО ЯЙЦЕ – приготвен отново върху препечена филийка.

САНДВИЧ СЪС ЗАДУШЕНА МАНАТАРКА И СИРЕНЕ ПАРМЕЗАН – приготвям със замразени манатарки, но можете да използвате и други гъби според индивидуалния вкус.

САНДВИЧ С АВОКАДО, МАСЛИНИ И СИРЕНЕ БРИ – можете да комбинирате и с други сирена като камембер, синьо сирене или меко козе сирене.

И едно предложение за САНДВИЧ С РИБА – сервирах с парченца лефер върху препечена филийка и млечен сос с кисели краставички.
Който и да изберете да пробвате, няма да се разочаровате от деликатния вкус!
Бъдете здрави!
Ваша БЛАГИНА