За лорд Сандвич и сандвичите

Здравейте приятели,

За много хора по света денят започва с вкусен сандвич или приготвен предварително го хапваме за обяд. А когато се приберем по-късно вечер е добър вариат за бързо меню с чаша вино. Запитвали ли сте се кога и как сандвичът се е появил и кой ли е неговият създател?

Версиите са много… Според някои исторически източници изобретателят на сандвича е равинът Хилел Старши, който живял през I век преди Христа. По време на Пасха той ядял тънки питки, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки.

Кулинарните историци, изследвали историята на разновидността на сандвича, хамбургера, пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.). Той поставял върху филии хляб варено или печено месо.

Най-често обаче името на сандвича се свързва с Джон Монтегю (1719-1792 г.). Ментегю бил граф на областта Сандвич и първи лорд на Адмиралтейството. Графът бил страстен картоиграч и имал навика да не става от масата с часове.

Захласнат по комара, той нямал време да се храни и карал готвачите си да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така похапвал, без да прекъсва играта си.

Според един биографите на графа обаче той бил изключително зает не с игрите на карти, а с държавни дела и заради тях измислил филиите, с които се хранел от своето писалище.

Благодарение на своето откритие граф Джон Монтегю успява да влезе в световната кулинарна история. Благородникът от областта Сандвич бил член на английския парламент и взел активно участие в подготовката на околосветската експедиция на капитан Кук през 1778 г.

След като експедицията открила Хавайските острови в Тихия океан, първоначално ги нарекли Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.

Ето и някои предложения за сандвичи 🙂

САНДВИЧ С ШУНКА, КАШКАВАЛ И МАСЛИНИ – можете да поднесете студен или леко запечен.

САНДВИЧ С МАЙОНЕЗА, ШУНКА И МАРИНОВАНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО – приготвям сандвича върху препечена филийка пълнозърнест хляб с домашна, прясно разбита майонеза и цвекло от нашата градина в сладко-кисела марината.

САНДВИЧ СЪС СВИНСКО ПЕЧЕНО И СУШЕНИ ДОМАТИ – много приятен вариант когато ви е останало от свинското печено да поднесете отново тънко нарязано.

САНДВИЧ С ЛУКАНКА, КАШКАВАЛ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ – този сандвич можете да поднесете и леко препечен.

САНДВИЧ С ТЕЛЕШКИ ПАСТЕТ И РОХКО СВАРЕНО ЯЙЦЕ – сервирам върху препечена филийка пълнозърнест хляб.

САНДВИЧ С ПЕЧЕНА ЧЕРВЕНА ЧУШКА И ОБЪРНАТО ЯЙЦЕ – приготвен отново върху препечена филийка.

САНДВИЧ СЪС ЗАДУШЕНА МАНАТАРКА И СИРЕНЕ ПАРМЕЗАН – приготвям със замразени манатарки, но можете да използвате и други гъби според индивидуалния вкус.

САНДВИЧ С АВОКАДО, МАСЛИНИ И СИРЕНЕ БРИ – можете да комбинирате и с други сирена като камембер, синьо сирене или меко козе сирене.

И едно предложение за САНДВИЧ С РИБА – сервирах с парченца лефер върху препечена филийка и млечен сос с кисели краставички.

Който и да изберете да пробвате, няма да се разочаровате от деликатния вкус!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: