За една разходка до двореца Царска Бистрица

Здравейте приятели,

Винаги ми е била интересна историята на царските фамилии, а и бях слушала много за двореца Царска Бистрица /намира се непосредствено до курорта Боровец/ и невероятния му парк.

И ето ни там в една слънчева зимна събота. Посрещат ни любезно на гишето за билети и ни препоръчват накратко какво да посетим.

Тръгваме по заснежена алея със строени като войници вековни борове, отрупани с пухкав сняг и позволяващи на слънцето да рисува причудливи картини между клоните.

Виждаме двореца, извисяващ се гордо между снежните дървета.

„Царска Бистрица“ е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния.

Самият дворец не е отворен за посещения, но това, което можете да разгледате е малка галерия с картини, икони и етнографски експонати.

Галерията се намира на гърба на малко кафе, където ни предложиха ароматен планински чай.

Електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година с части на Сименс. Тя и днес функционира в оригиналния си вид и дори местните хора казват, че подава ток и към курорта Боровец.

Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал.

През имението тече река Бистрица, която е опитомена и терасирана, а малкото мостче и алеите около нея предразполагат за романтични разходки.

И тъй като прогнозите за март отново предвиждат снеговалежи ви препоръчвам – идете и се насладете на тишината, чистия въздух и топла ароматна напитка.

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: