
Здравейте приятели,
На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.
На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението – сина Божий Исус Христос.

За българите днешният празник е известен още като Благовец. Има много народни вярвания и поверия, свързани с този ден – за пеенето на кукувицата, за скритите съкровища, за малките момиченца и т.н.
Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.
Казват, че на Благовец е хубаво да си хапнем риба, да се усмихваме и да пожелаваме добруване на всички.
А и както казах, БЛАГИНА празнува своя имен ден. Ето какво приготвихме ние днес.

Лефер на плоча – със сигурност си спомняте, че през есента си замразихме 40 кг български черноморски лефер. Всички вкъщи сме почитатели на рибата и редовно си похапваме – хем полезно, хем вкусно 🙂

Рибен пай – приготвих го по подобна на пилешкия пай рецепта с моркови, целина, пащърнак, грах и картофи. Стана много лек и приятен.

И като за имен ден – без торта не може!
Торта БЛАГИНА – лек лешников блат, мус от ябълки и манго, ефирен сметанов топинг с какао.
Рецептата можете да намерите на blagina.bg на страница РЕЦЕПТИ.
Честит Имен Ден на всички именници!
Ваша БЛАГИНА