
Здравейте приятели,
С кратка ретроспекция от снимки ще разкажа за нашия цветен, ароматен и вкусен юни извън големия град. Месецът беше изпълнен с много усилен труд, вълшебни моменти със семейството в къщи, гората и планината, неповторими емоции от контакта с природата и заобикалящия ни свят.
За сетен път се убедих, че всеки от нас може да допринесе да живеем в по-чиста, по-добре подредена и организирана България. Необходимо е обаче да се научим да пазим природните ни дадености, а не само да рушим и експлоатираме, да се храним със сезонни продукти, които сами можем да произведем или съберем в гората и планината, да пазаруваме от местни фермери. Така ще съкратим веригата за доставка, ще имаме по-пресни и качествени храни без да е необходимо транспортиране от далечни дестинации и замърсяване с въглероден окис.
Нашият юни ни предложи богата реколта от ягоди и череши, които отглеждаме в домашната градина.

Правихме компоти, сладка и сиропи, предлагах пресни плодове с десертите и домашното ни сладоледено мляко.


Черешата ни хрущялка е уникална. Тази година пролетта беше по-благосклонна към фиданките и нямаше слана. Брахме череши, изпращахме на роднини, канихме и съседите да си наберат! Освен компотите, сладката и сиропите, не пропуснах и сладкиша 🙂


На Еньовден /24 юни/ още призори излязохме да съберем вълшебни билки. Няма как с думи да се предаде свежестта и уханието на полето и планината. Радва и очите, и тялото, и душата!

Освен билките имахме и богат урожай от горски гъби – дъбова манатарка, пачи крак, гъба булка.

Всъщност благодарение на дъждовете през целия месец успяхме да съберем много гъби. Някои изсушихме, други замразихме, а от най-пресните приготвих гъбен пай.


За зимата има и пълна кошница с липа за чай, любимата ни подправка – босилек и лавандула, която използвам за ароматизатор в гардеробите и за приготвяне на лавандулова захар.

В градината също стана много цветно и това ни донася голямо удовлетворение след ежедневните грижи, които полагаме.





С нетърпение очакваме да узреят първите доматчета, но за зеленчуци ще разказвам през юли 🙂

С пожелание да бъдете здрави!
Ваша БЛАГИНА
