Нашият шарен юли (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Лятото е в разгара си, а животът все по-шарен – от емоции, преживявания, активности и разбира се – прелестните ни цветя 🙂

Всъщност, все по-често ме питат дали не ми липсва София и животът там. Честно да ви кажа – едно голямо НЕ! Не ми липсва стресът, не ми липсва мръсният въздух, не ми липсват изнервените шофьори и задръстванията по улиците, не ми липсват моловете и големите супермаркети с високите цени и блъскащите се на опашките пред касите хора, не ми липсва кварталът, озвучаван до среднощ с чалга и миришещи контейнери за смет под прозореца. Накратко – изобщо не ми липсва!

Да, извън големия град животът е съвсем различен – има си и положителните страни, има си и негативите. Като се тегли обаче чертата, ако трябва да взема отново това решение, няма да се колебая. Както обичам да казвам – то беше едно от най-мъдрите през последните 10 години!

Сега за юли и шарения му портрет.

Сезонът на басейна е открит. Ако трябва да съм честна – бях против изграждането му, но сега в горещите юлски дни за сетен път се убеждавам, че не съм била права. Удоволствието от едно „топване“ е незаменимо.

За изграждането и грижите за басейна можете да прочетете в поста „Басейнът – удоволствие и грижа“ от 10 август 2021 год.

И като видях на снимката верандата да напиша и за нея. Чудесна е като функционалност – масичка за сутрешно кафе, сушина за косачките и тримерите, склад за дървесина и работен плот, че е приютила и лятната ни кухня.

Грешката, която обаче допуснахме още при проектирането беше, че не предвидихме топлоизолация за навеса. Верандата е с южно изложение и до обяд е приятно хладно, но в следобедните часове въпреки засенчването със завеси и цветя става задушно. Имайте предвед тази подробност когато планирате да строите.

Най-благоприятно се отразиха топлите юлски дни на плодовете и зеленчуците в градината.

Обрахме френското грозде, малините и къпините ни радват с добър добив и качествени плодчета.

Зеленчуците също започнаха да зреят – вече берем домати, краставици, чушки, а зелени подправки имаме свежи цяло лято. Казвала съм го и по-рано, но пак ще напиша: вкусът на отгледаните без химия зеленчуци е несравним с този на зеленчука от стелажа в магазина. През годините се научихме как да си направим разсад, да торим с дървесна пепел, да пръскаме с отвари срещу вредители, да комбинираме правилно растенията едно до друго, да използваме натурални средства за отглеждането.

От кулинарна гледна точка се научихме да използваме максимално много от частите на зеленчуците – например – листата на червеното цвекло и морковите, корена на магданоза, дори считаната за плевел в градината тученица/тлъстига/. Обикновено са част от салати или са в супи.

Салата с листа от цвекло, тученица, чери доматчета, лук, маслини и пъдпъдичи яйца.

Салата с айсберг, чери доматчета, краставица, праскова, лук, босилек и крутони.

Рожденият ден на съпруга ми също беше отбелязан със специално меню 🙂

Свинско бонфиле с бекон, ябълки, круши и сладко от боровинки.

Сладкиш с малини, къпини и бадемов меренг.

С малините, къпините и прасковите успях да приготвя и няколко десерта от италианската и немската кухня.

Крем с лимончелло и малини.

Чийзкейк в бурканче с малини и праскови.

Животинският свят около нас също беше шарен и разнообразен.

Поканихме пеперудите в новопоставения хотел за насекоми, но явно рекламната ни кампания беше слаба, защото още не отчитаме посещения 🙂

Иначе имахме къде желани, къде нежелани посетители.

Тези така и не се научихме да ги хапваме, а във Франция са деликатес!

Сдобихме се и с 8 нови кученца, на които започнахме активно да търсим дом и семейство.

Цветната градина в този сезон е основно в жълто, розово и лилаво.

С пожелание за здраве и хубаво лято!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: