Един август на БЛАГИНА (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Още един август отлетя неусетно. Лятото вече се опитва да каже „довиждане“, а есента наднича зад ъгъла. Щъркелите зазимиха гнездата и потеглиха на юг, лястовиците се нижат като броеница по жиците и се готвят да последват щъркелите.

Нощите и сутрините са вече по-хладни, а в градината плодовете и зеленчуците се отблагодаряват за грижите с богата реколта.

На полето започна жътва, край пътя слънчогледите все още ни поздравяват усмихнати, гората ни подканя да събираме гъби, а планината ни примамва с боровинки и малини.

Излетите и разходките в планината ни зареждат с нужната за зимата енергия и сила. Прекрасните гледки, животинките и цветята носят духовно спокойствие и вътрешен мир.

За съжаление често попадаме на незаконни сечища, запуснати горски масиви, изсъхнали стволове на вековни дървета, пречупени и надвиснали опасно над пътя.

През август беше и един от най-почитаните християнски празници – Голяма Богородица / 15 август/. Оказа се, че в градчето ни се организира всяка година курбан за здраве. С цел социализиране се включих и аз.

Случайно дочух разговора между две възрастни жени, едната от които разказваше с нескрита мъка за внуците, учили и останали да живеят в Канада. И на мен ми стана тъжно, че след толкова приказки през последните години как ще мотивираме младите хора да се върнат в България, нищо не се случва – напротив, продължават да търсят работа и реализация навън!

А иначе, бяхме удостоени с честта маршрутът на колоездачната обиколка на България да мине по главната ни улица 🙂

Участвахме и в off road събора в Радуил, че да покажем и нашата машина 🙂

От кулинарна гледна точка мисля се представихме също достойно. В менюто отново имахме основно ястия и десерти със сезонни продукти.

Така нареченият от нас швейцарски гювеч /заради произхода на рецептата/ се прави с картофи, пресен лук, чери домати и маслини.

Чушки с доматен сос – една лятна класика.

Още нещо от Швейцария – печен патладжан с булгур и козе сирене – получи се много свежо и питателно.

С пресните гъби пачи крак приготвихме салата и задушихме в тиган с бекон и ябълка – голяма вкусотия 🙂

За десертната част използвах плодове от нашата градина.

Както и боровинки, събирани в планината.

Надявам се и вашият август да е бил цветен и хубав!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Едно мнение за “Един август на БЛАГИНА (разказ в снимки за живота извън големия град)

Вашият коментар