Разходка по долината на река Ибър

Здравейте приятели,

В топлите юлски дни често търсим прохлада около реките, язовирите и езерата. Природен парк Рила е богат както на уникална флора и фауна така и на водни басейни.

Предлагаме ви да направите една освежаваща разходка по поречието на река Ибър в резерват Ибър.

Резерват Ибър е създаден на 26 февруари 1985 година и е с площ 2 248,6 хектара. Целта на резервата е опазването на реликтните видове, както и на редките и застрашени животни. Резерватът се намира в северната част на Рила, между върховете Ибър и Белмекен. Кръстен е на връх Ибър, намиращ се в близост до резервата. Тук са установени около 400 вида висши растения. Най-разпространени са рилската иглика, алпийската роза и трансилванската камбанка. Животинският свят е богат и разнообразен. Установени са около 50 вида птици, сред които са скалният орел и големият ястреб, които са застрашени от изчезване. Срещат се реликтни видове, датиращи от ледниковия период. От бозайниците се срещат вълк, сърна, кафява мечка, дива свиня и други.

Ибър е десен приток на Марица /влива се на 867 метра н.в./. Дължината ѝ е 19 km. Река Ибър се образува от сливането на реките Малък Ибър и Голям Ибър.

Нашата разходка започна от югозападната част на с.Радуил /община Самоков/. Движихме се по каменист път и горски пътеки. Реката протича в северна посока в дълбока и гориста долина.

На няколко места са изградени и обозначени места за почивка и пикник. На пътя има и чешми с Рилска вода.

Река Ибър е най-пълноводна през май и юни в следствие на снеготопенето. Попада във вододайна зона, а част от водния ресурс е отклонен към каскадата Белмекен-Сестримо.

За любителите на събирането на билки и горски плодове маршрутът предлага богат избор – жълт кантарион, бял равнец, мащерка, магарешки трън, малини, боровинки. Сезонът на гъбите /предимно пачи крак/ започва през август.

С пожелание за приятна разходка!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: