Басейнът – удоволствие и грижа

Здравейте приятели,

Басейнът несъмнено и заслужено се превръща в любимото ни място на двора през лятото. Той предлага свежест, прохлада и забавление в спокойната атмосфера на собствения ни дом. Качествено изградения басейн придава завършен вид на дворното място и го прави мечтано кътче за отмора през топлите дни и вечери.

Къде да разположим басейна?

Мястото на басейна преди всичко трябва да бъде удобно и безопасно. Басейнът не бива да се изгражда върху насип, нито на места където има подпочвени води. Избягвайте близостта с дървета защото ще правят сянка, а във водата постоянно ще има листа. Освен това дебелата коренова система на някои големи дървета може да пречи на съоръжението.

Местоположението трябва да е максимално защитено от вятър и да се огрява достатъчно дълго от слънцето, което ще подпомогне затоплянето на водата. Важно е да се избягва близостта с канализационни тръби, септични ями и електрически кабели.

Мястото трябва да е възможно най-усамотено, далеч от любопитни погледи. Важно е басейнът да се вижда от къщата, особено ако имате деца. По възможност теренът трябва да е равен защото стръмния такъв значително оскъпява строителството.

Какъв размер и вид да е басейнът?

Размерът зависи от големината и формата на двора и местоположението предвидено за съоръжението както и функцията на басейна. За малък двор е напълно достатъчен басейн от 18 кв.м. или 6 * 3 метра. За двор със среден размер е удачно басейнът да бъде между 20 и 30 кв.м. А за голям двор басейнът може да бъде с площ от 30 до 40 кв.м. Нашият е 24 кв.м.

По отношение на дълбочината на басейна – тя зависи от неговата функция. Стандартно дълбочината е от 120 до 180 см. средно 150 см. Ако басейнът ще се използва от деца трябва да предвидите плитка секция за тях.

Най-популярния вид са бетоновите басейни, които са масивни, здрави и най-дълготрайни. Те могат да бъде облицовани с мозайка, PVC мембрана или стъклокерамика.

Какво оборудване трябва да има басейна?

Оборудването зависи от вашите желания, възможности и вида на басейна. Важно е да осигурите добро осветление, което ще гарантира безопасното преминаване през двора в тъмните часове на денонощието и ще намали риска от инциденти с басейна. Осветлението освен това ще ви даде възможност да използвате съоръжението вечерно време. Най-разпространени са халогенните прожектори за подводно осветление. LED осветлението също е удачен вариант. При монтажа на осветителни тела, ги планирайте така че да не светят директно към къта за почивка в двора или прозорците на къщата.

Стълбите и перилата ще ви осигуряват комфорт и безопасност.

Соларното покривало ще ви помогне да запазите водата по-дълго време топла и ще намали загубите на температура през нощта.

Добре е да помислите и за допълнително отопление на басейна особено ако е голям и ако се намирате в по-студен регион. Екологична и икономична възможност е инсталирането на соларни тръби, които използват слънчевата светлина за затопляне на водата. Електрическите термопомпи са друг вариант, който осигурява равномерно затопляне на водата, независимо от времето навън.

Поддръжка и почистване на басейна

Филтрацията на водата в басейна е задължителна защото е свързана с вашето здраве. Поддръжката на водата се осъществява по три начина:

 • Механична поддръжка – филтрация, циркулация
 • Дезинфекция, регулиране на pH /Оптималните стойности на pH трябва са в диапазона 7.0 – 7.4/
 • Допълнително процедури – използване на препарати против образуване на водорасли и други
Зазимяването е важна част от годишната поддръжка на басейна. То включва:
 • Спиране на водоснабдяването към басейна
 • Източване на водата под вливните дюзи
 • Демонтират се филтри, скимери и прожектори и се почистват и прибират на сухо място
 • Към останалата вода в басейна се прибавя препарат за зазимяване, който предотвратява образуването на водорасли
 • Поставят се съдове за обиране линейното разширение на леда
 • Поставя се зимно покривало на басейна
Пространството около басейна

Оформянето на площта около басейна е важно за цялостната визия на двора както и за комфорта при използването му. При планиране на дизайна имайте предвид, че той трябва да отговаря на следните условия:

 • Да не допуска навлизането на поливна вода в басейна
 • Да е безопасно – да не се пързаля, да няма остри ръбове, да позволява лесно излизане от басейна
 • Да е удобно за поддръжка и почистване

Насладете се на приятната свежест на водата през горещите августовски дни!

Ваша БЛАГИНА

2 мнения за “Басейнът – удоволствие и грижа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: