
Здравейте приятели,
Днес искам да ви представя част от онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Те могат да влязат в употреба и при най-придирчивите предпочитания – консумират се под формата на чай, сок, плодово вино или като мармалад. Шипката, глогът и трънката се използват и в домашната кулинария за направата на торти и десерти, участват в състава на редица козметични лосиони, маски за лице, а дори могат да играят и ролята на естетично украшение в дворното място и есенна аранжировка.

ШИПКА
Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Шипката е изключителен плод с много високо съдържание на витамин C, витамини B1 и B2, каротин и много други.
- Отвара от листа и клонки действа болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики, използва се също при метеоризъм и диария;
- Шипковото масло се използва при рагади (нацепване) на зърната при кърмачки, при рани, получени от залежаване, трофични язви; дерматити;
- Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие;
- Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при болни от диабет, анемия, както и заболявания на нервната система;
- Доставя витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае по време на грип;
От шипки могат да се приготвят и много други неща освен да се изсушат за билков чай през зимата. Например шипков мармалад – любим на малки и големи, да се направи шипково вино или шипково питие – хем ароматно, хем полезно 🙂

ГЛОГ
Червените плодчета на глога са колкото красиви, толкова и полезни. Растението е познато на народната медицина от хилядолетия. Прилаганите рецепти са доказали многократно своята ефективност.
У нас глогът се използва главно като средство, което подобрява работата на коронарните артерии и сърдечният мускул получава повече кислород. Той увеличава сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв.
Директната консумация на глог или приемът му под всякаква форма подобрява кръвообращението, поради което е добро средство срещу студени крайници. Той регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане. Освен това успокоява нервната система и се прилага при безсъние.
За да се усетят ползите от глога, той трябва да се приема системно. За целта се приемат пресни и сушени плодове. От листата му пък се извлича екстракт, който е дори по-полезен от тях. Глогът е богат на редица полезни за човешкото тяло съставки, като танини, каротин, флавоноиди, витамин С и др. Те се откриват във всяка негова част.

ТРЪНКА
Почти всички части на трънката могат да се използват с лечебна цел. Листата, цветовете, плодовете и дори кората на растението имат затягащи, потогонни, дезинфектиращи и диуретични свойства и са полезни за стомаха. Те се прилагат при къркорене на червата и подуване на стомаха. Чай, приготвен от цветовете на растението пък действа очистително и в същото време стимулира апетита.
Сокът, извлечен от плодовете, а също и самите плодове на трънката са полезни при лечение на стоматити и други раздразнения в устната кухина, венците (пародонтози) и гърлото.
Плодовете на трънката укрепват стените на кръвоносните съдове и са отлична профилактика на атеросклероза.
Най-широко приложение в народната медицина намират цветовете като нежно слабително средство, като отхрачващо или като диуретик при бъбречни заболявания. плодовете пък действат затягащо при стомашни разстройства. Листата се използват при възпаления на бъбреците и пикочния мехур и при някои кожни заболявания.
Узрелите плодове се използват и за козметични цели. От тях се приготвят маски, които стягат кожата на лицето. Листата, а също и плодовете се използват и за приготвяне на естествени багрила. Зелен оцветител се получава от листата, сив до зелен цвят от плодовете.
Възползвайте се от тези есенни дарове на природата!
Ваша БЛАГИНА