ТОРТА БЛАГИНА

Здравейте, приятели!

Предложението ни за рецепта на седмицата е едно неустоимо изкушение с мус от манго и ябълки – торта БЛАГИНА 🙂

Подхожда както за десерт в менюто за специални празници така и за следобедното ни кафе или чай в хладен февруарски ден.

Насладете й се ………………………..

ТОРТА БЛАГИНА – ЛЕШНИКОВ БЛАТ И МУС ОТ МАНГО С ЯБЪЛКИ

Продукти:

За блата:

  • 150 г меко масло
  • 125 г захар /използвам сурова тръстикова захар/
  • 3 яйца
  • 125 г смлени лешници
  • 50 г брашно /използвам спелта/
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела

За муса от манго с ябълки:

  • 3 големи ябълки /500 г/, настъргани на едро
  • 1 голямо зряло манго, обелено и настъргано на едро
  • ½ чаша захар /пропуснах я, защото и мангото и ябълките бяха доста сладки/
  • Сокът на 1 лимон
  • 2 яйца
  • 2 с.л. пудинг /използвах обикновен пудинг с вкус на сметана/

За сметановия топинг:

  • 400 мл. течна сметана
  • 2 с.л. ванилова захар

Приготвяне:

  1. Постелете дъното на форма за торта /24 см диаметър/с хартия за печене и намазнете.
  2. Загрейте фурната на 160 градуса на обдухване.
  3. Разбийте маслото и постепенно добавете захарта.
  4. Прибавете яйцата едно след друго и продължете да разбивате до получаване на въздушна маса.
  5. В отделна купа пресейте и смесете брашното, бакпулвера и канелата. Добавете смлените лешници.
  6. Прибавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте хубаво.
  7. Печете блата около 30 минути, след което извадете и оставете да се охлади.
  8. Изсипете всички съставки за муса от манго с ябълки в подходяща тенджера и кипнете при непрекъснато бъркане.
  9. Оставете да се охлади и налейте върху основата. Сложете в хладилник за около 30 минути.
  10. Разбийте сметаната с ваниловата захар.
  11. Разпределете я равномерно върху муса и поръсете с канела.
  12. Оставете в хладилника да се охлади поне 4 часа.

Да ви е сладко!

Ваша БЛАГИНА

Вашият коментар