Здравейте, приятели!
Предложението ни за рецепта на седмицата е едно неустоимо изкушение с мус от манго и ябълки – торта БЛАГИНА 🙂
Подхожда както за десерт в менюто за специални празници така и за следобедното ни кафе или чай в хладен февруарски ден.
Насладете й се ………………………..
ТОРТА БЛАГИНА – ЛЕШНИКОВ БЛАТ И МУС ОТ МАНГО С ЯБЪЛКИ
Продукти:
За блата:
- 150 г меко масло
- 125 г захар /използвам сурова тръстикова захар/
- 3 яйца
- 125 г смлени лешници
- 50 г брашно /използвам спелта/
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
За муса от манго с ябълки:
- 3 големи ябълки /500 г/, настъргани на едро
- 1 голямо зряло манго, обелено и настъргано на едро
- ½ чаша захар /пропуснах я, защото и мангото и ябълките бяха доста сладки/
- Сокът на 1 лимон
- 2 яйца
- 2 с.л. пудинг /използвах обикновен пудинг с вкус на сметана/
За сметановия топинг:
- 400 мл. течна сметана
- 2 с.л. ванилова захар
Приготвяне:
- Постелете дъното на форма за торта /24 см диаметър/с хартия за печене и намазнете.
- Загрейте фурната на 160 градуса на обдухване.
- Разбийте маслото и постепенно добавете захарта.
- Прибавете яйцата едно след друго и продължете да разбивате до получаване на въздушна маса.
- В отделна купа пресейте и смесете брашното, бакпулвера и канелата. Добавете смлените лешници.
- Прибавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте хубаво.
- Печете блата около 30 минути, след което извадете и оставете да се охлади.
- Изсипете всички съставки за муса от манго с ябълки в подходяща тенджера и кипнете при непрекъснато бъркане.
- Оставете да се охлади и налейте върху основата. Сложете в хладилник за около 30 минути.
- Разбийте сметаната с ваниловата захар.
- Разпределете я равномерно върху муса и поръсете с канела.
- Оставете в хладилника да се охлади поне 4 часа.
Да ви е сладко!
Ваша БЛАГИНА