Един август на БЛАГИНА (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Още един август отлетя неусетно. Лятото вече се опитва да каже „довиждане“, а есента наднича зад ъгъла. Щъркелите зазимиха гнездата и потеглиха на юг, лястовиците се нижат като броеница по жиците и се готвят да последват щъркелите.

Нощите и сутрините са вече по-хладни, а в градината плодовете и зеленчуците се отблагодаряват за грижите с богата реколта.

На полето започна жътва, край пътя слънчогледите все още ни поздравяват усмихнати, гората ни подканя да събираме гъби, а планината ни примамва с боровинки и малини.

Излетите и разходките в планината ни зареждат с нужната за зимата енергия и сила. Прекрасните гледки, животинките и цветята носят духовно спокойствие и вътрешен мир.

За съжаление често попадаме на незаконни сечища, запуснати горски масиви, изсъхнали стволове на вековни дървета, пречупени и надвиснали опасно над пътя.

През август беше и един от най-почитаните християнски празници – Голяма Богородица / 15 август/. Оказа се, че в градчето ни се организира всяка година курбан за здраве. С цел социализиране се включих и аз.

Случайно дочух разговора между две възрастни жени, едната от които разказваше с нескрита мъка за внуците, учили и останали да живеят в Канада. И на мен ми стана тъжно, че след толкова приказки през последните години как ще мотивираме младите хора да се върнат в България, нищо не се случва – напротив, продължават да търсят работа и реализация навън!

А иначе, бяхме удостоени с честта маршрутът на колоездачната обиколка на България да мине по главната ни улица 🙂

Участвахме и в off road събора в Радуил, че да покажем и нашата машина 🙂

От кулинарна гледна точка мисля се представихме също достойно. В менюто отново имахме основно ястия и десерти със сезонни продукти.

Така нареченият от нас швейцарски гювеч /заради произхода на рецептата/ се прави с картофи, пресен лук, чери домати и маслини.

Чушки с доматен сос – една лятна класика.

Още нещо от Швейцария – печен патладжан с булгур и козе сирене – получи се много свежо и питателно.

С пресните гъби пачи крак приготвихме салата и задушихме в тиган с бекон и ябълка – голяма вкусотия 🙂

За десертната част използвах плодове от нашата градина.

Както и боровинки, събирани в планината.

Надявам се и вашият август да е бил цветен и хубав!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Нашият шарен юли (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Лятото е в разгара си, а животът все по-шарен – от емоции, преживявания, активности и разбира се – прелестните ни цветя 🙂

Всъщност, все по-често ме питат дали не ми липсва София и животът там. Честно да ви кажа – едно голямо НЕ! Не ми липсва стресът, не ми липсва мръсният въздух, не ми липсват изнервените шофьори и задръстванията по улиците, не ми липсват моловете и големите супермаркети с високите цени и блъскащите се на опашките пред касите хора, не ми липсва кварталът, озвучаван до среднощ с чалга и миришещи контейнери за смет под прозореца. Накратко – изобщо не ми липсва!

Да, извън големия град животът е съвсем различен – има си и положителните страни, има си и негативите. Като се тегли обаче чертата, ако трябва да взема отново това решение, няма да се колебая. Както обичам да казвам – то беше едно от най-мъдрите през последните 10 години!

Сега за юли и шарения му портрет.

Сезонът на басейна е открит. Ако трябва да съм честна – бях против изграждането му, но сега в горещите юлски дни за сетен път се убеждавам, че не съм била права. Удоволствието от едно „топване“ е незаменимо.

За изграждането и грижите за басейна можете да прочетете в поста „Басейнът – удоволствие и грижа“ от 10 август 2021 год.

И като видях на снимката верандата да напиша и за нея. Чудесна е като функционалност – масичка за сутрешно кафе, сушина за косачките и тримерите, склад за дървесина и работен плот, че е приютила и лятната ни кухня.

Грешката, която обаче допуснахме още при проектирането беше, че не предвидихме топлоизолация за навеса. Верандата е с южно изложение и до обяд е приятно хладно, но в следобедните часове въпреки засенчването със завеси и цветя става задушно. Имайте предвед тази подробност когато планирате да строите.

Най-благоприятно се отразиха топлите юлски дни на плодовете и зеленчуците в градината.

Обрахме френското грозде, малините и къпините ни радват с добър добив и качествени плодчета.

Зеленчуците също започнаха да зреят – вече берем домати, краставици, чушки, а зелени подправки имаме свежи цяло лято. Казвала съм го и по-рано, но пак ще напиша: вкусът на отгледаните без химия зеленчуци е несравним с този на зеленчука от стелажа в магазина. През годините се научихме как да си направим разсад, да торим с дървесна пепел, да пръскаме с отвари срещу вредители, да комбинираме правилно растенията едно до друго, да използваме натурални средства за отглеждането.

От кулинарна гледна точка се научихме да използваме максимално много от частите на зеленчуците – например – листата на червеното цвекло и морковите, корена на магданоза, дори считаната за плевел в градината тученица/тлъстига/. Обикновено са част от салати или са в супи.

Салата с листа от цвекло, тученица, чери доматчета, лук, маслини и пъдпъдичи яйца.

Салата с айсберг, чери доматчета, краставица, праскова, лук, босилек и крутони.

Рожденият ден на съпруга ми също беше отбелязан със специално меню 🙂

Свинско бонфиле с бекон, ябълки, круши и сладко от боровинки.

Сладкиш с малини, къпини и бадемов меренг.

С малините, къпините и прасковите успях да приготвя и няколко десерта от италианската и немската кухня.

Крем с лимончелло и малини.

Чийзкейк в бурканче с малини и праскови.

Животинският свят около нас също беше шарен и разнообразен.

Поканихме пеперудите в новопоставения хотел за насекоми, но явно рекламната ни кампания беше слаба, защото още не отчитаме посещения 🙂

Иначе имахме къде желани, къде нежелани посетители.

Тези така и не се научихме да ги хапваме, а във Франция са деликатес!

Сдобихме се и с 8 нови кученца, на които започнахме активно да търсим дом и семейство.

Цветната градина в този сезон е основно в жълто, розово и лилаво.

С пожелание за здраве и хубаво лято!

Ваша БЛАГИНА

Нашият юни с аромат на билки, вкус на гъби и сладост на червени плодове (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

С кратка ретроспекция от снимки ще разкажа за нашия цветен, ароматен и вкусен юни извън големия град. Месецът беше изпълнен с много усилен труд, вълшебни моменти със семейството в къщи, гората и планината, неповторими емоции от контакта с природата и заобикалящия ни свят.

За сетен път се убедих, че всеки от нас може да допринесе да живеем в по-чиста, по-добре подредена и организирана България. Необходимо е обаче да се научим да пазим природните ни дадености, а не само да рушим и експлоатираме, да се храним със сезонни продукти, които сами можем да произведем или съберем в гората и планината, да пазаруваме от местни фермери. Така ще съкратим веригата за доставка, ще имаме по-пресни и качествени храни без да е необходимо транспортиране от далечни дестинации и замърсяване с въглероден окис.

Нашият юни ни предложи богата реколта от ягоди и череши, които отглеждаме в домашната градина.

Правихме компоти, сладка и сиропи, предлагах пресни плодове с десертите и домашното ни сладоледено мляко.

Черешата ни хрущялка е уникална. Тази година пролетта беше по-благосклонна към фиданките и нямаше слана. Брахме череши, изпращахме на роднини, канихме и съседите да си наберат! Освен компотите, сладката и сиропите, не пропуснах и сладкиша 🙂

На Еньовден /24 юни/ още призори излязохме да съберем вълшебни билки. Няма как с думи да се предаде свежестта и уханието на полето и планината. Радва и очите, и тялото, и душата!

Освен билките имахме и богат урожай от горски гъби – дъбова манатарка, пачи крак, гъба булка.

Всъщност благодарение на дъждовете през целия месец успяхме да съберем много гъби. Някои изсушихме, други замразихме, а от най-пресните приготвих гъбен пай.

За зимата има и пълна кошница с липа за чай, любимата ни подправка – босилек и лавандула, която използвам за ароматизатор в гардеробите и за приготвяне на лавандулова захар.

В градината също стана много цветно и това ни донася голямо удовлетворение след ежедневните грижи, които полагаме.

С нетърпение очакваме да узреят първите доматчета, но за зеленчуци ще разказвам през юли 🙂

С пожелание да бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Нашият прекрасен май (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Нашият прекрасен месец май е към края си. Имахме чудесни емоции и изживявания, които бих искала да споделя с вас 🙂

Снимката с щъркелите не избрах случайно. Отдавна си пожелавахме това щастие и късмет да споходи и нашата улица и то се случи. Имаме си младо семейство влюбени щъркели, на които помогнахме да построят дом. Тук е мястото да благодаря отново на момчетата от ЧЕЗ, които реагираха изключително професионално след подаването на сигнала, доставиха и монтираха платформата за гнездото.

Да се събуждаш сутрин с веселото тракане на клюновете им, придружено от песента на чучулигите и синигерите, цвърченето на врабчета и лястовици е наистина неповторимо. Иначе, нашият орнитологичен център е отново пълен – 21 апартамента на лястовици, 5 мезонета на врабчета, 2 къщи с веранда на гугутки 🙂

И за да завърша с животинския свят около нас ще спомена, че се сдобихме с нов домашен любимец /Мони на 7 мес./, като за момента не мога да определя дали е повече помощник или пакостник 🙂

Оптимизацията на веригата за доставка на козе мляко за прясно козе сиренце също беше успешна.

И като съм на тема мляко да се похваля, че заквасихме първата партида домашно овче мляко. Беше изконсумирано в няколко комбинации.

Овче кисело мляко с домашни ягоди и мед – класика!

Печени пресни тиквички със салата Снежанка

Адана кебап с млечен сос /използвах и комбинация от 8 ливански подправки в соса/

През май празнувахме и рождения ми ден. Беше добър повод да изпробваме нова BBQ рецепта. Приготвихме бавно опушено телешко, което се получи наистина уникално – свежо и сочно!

Менюто беше допълнено с вариация на торта Шварцвалд /не успях да намеря всички необходими съставки от оригиналната рецепта/. Как направих този сладък разкош съм споделила на blagina.bg на страница РЕЦЕПТИ.

Месец май беше изпълнен с множество активности в градината. Паралелно с малкия домашен парник в двора, който имаме от миналата година, поставихме и голям /12 м/ в новата ни градина.

В малкия ще отгледаме предимно домати от 3 сорта – роза лукс, розова магия и чери.

В големия парник решихме да експериментираме, като освен няколко сорта домати заложихме на сандъци /тип повдигната градина/ с взаимно добре комбиниращи се зеленчуци – краставици, моркови, цвекло, лук, подправки.

Не пропускахме да се порадваме и на цветната ферия в градината.

Прекрасните ни рози закъсняха с цъфтежа поради студеното време, но ни дават надежда за богат аромат и цвят.

Украсихме и къщата с цвят, сандъците са отново пълни с мушката, сакъзчета, маргаритки и латинки.

Не мога да пропусна и да не се похваля, че открихме и сезона на гъбите с първите фантастични манатарки.

Тези разходки и непосредственият контакт с природата са ни носили винаги отмора и удовлетворение. Пожелавам и на вас да изпитате същите усещания и щастие.

Бъдете здрави и благословени!

Ваша БЛАГИНА

Един април на БЛАГИНА (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

След дълги колебания – по коя тема точно да пиша за активностите ни през април, реших да разкажа в снимки за нашия цветен месец извън големия град 🙂

Следвайки стриктно препоръките на Мария Тун за посевните дни през април 2022 засяхме под тунелчета подправките /магданоз, копър, девесил, листа целина/, семената пащърнак и кореноплоден магданоз, засадихме и лук /даже поникна/.

Междувременно се любувахме на нежната прелест на нарциси, лалета и пролетни цветчета, които тази година закъсняха значително заради студеното време /да не забравяме все пак, че сме в подножието на Рила/.

Най-красиво и допринасящо за свежо настроение беше точно за Цветница.

Черешата също ни зарадва като отвори цветчета чак след студа и сланите. Мъжът ми всеки ден проверява дали има пчелички и прави прогнози за добив 🙂

Розите в градината също се събудиха и ни обещаха, че отново ще ни прехласват с нежната си изящност и аромат.

Проследихме отблизо развитието на източника ни на суровина за кисело мляко и определено бяхме удовлетворени от видяното.

Помогнахме нашите бездомничета да намерят любов и топлина при новите си семейства /грижихме се за тях четири месеца, хранихме ги, обезпаразитявахме ги, направихме им пълен ваксинационен цикъл/. Предстои кастрация на мама.

Набрахме първата коприва и лапад. Приготвихме фантастичен пай със спанак, а копривата поднесохме на мусака с ориз.

Изпекохме първия хляб със спелта, семена и домашен квас.

Направихме и първи опит за домашен тарама хайвер – успешен! Всъщност се сдобихме с хайвер след като миналия месец ни изпратиха от Бургас един пресен калкан. Оказа се женски и се наложи да изчетем доста рецепти как да отлежи и какви са тънкостите при разбиването му 🙂

Не пропуснах да поглезя семейството и с десерти и морковена торта.

Отпразнувахме Великден с традиционна трапеза и цялата фамилия около нея, с пожелание за здраве и благоденствие.

И понеже този светъл празник съвпадна с годишнина от сватбата ни – моят шоколадов тарт беше декориран с цветна поляна, гнездо и яйца 🙂

Надявам се всички да сте имали хубав месец.

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Благовещение – един от най-големите пролетни празници и имен ден на БЛАГИНА

Здравейте приятели,

На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението – сина Божий Исус Христос.

За българите днешният празник е известен още като Благовец. Има много народни вярвания и поверия, свързани с този ден – за пеенето на кукувицата, за скритите съкровища, за малките момиченца и т.н.

Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Казват, че на Благовец е хубаво да си хапнем риба, да се усмихваме и да пожелаваме добруване на всички.

А и както казах, БЛАГИНА празнува своя имен ден. Ето какво приготвихме ние днес.

Лефер на плоча – със сигурност си спомняте, че през есента си замразихме 40 кг български черноморски лефер. Всички вкъщи сме почитатели на рибата и редовно си похапваме – хем полезно, хем вкусно 🙂

Рибен пай – приготвих го по подобна на пилешкия пай рецепта с моркови, целина, пащърнак, грах и картофи. Стана много лек и приятен.

И като за имен ден – без торта не може!

Торта БЛАГИНА – лек лешников блат, мус от ябълки и манго, ефирен сметанов топинг с какао.

Рецептата можете да намерите на blagina.bg на страница РЕЦЕПТИ.

Честит Имен Ден на всички именници!

Ваша БЛАГИНА

Едно пиле – три ястия (менюто на БЛАГИНА за март)

Здравейте приятели,

……. „Пилешка супа за душата” ще докосне нежните струни във вашата душа и ще предизвика милион усмивки. Ще ни помогне да не забравяме истинските ценности в живота – любовта, общуването и благодарността. Това са житейски истории, проникнати от мъдрост и надежда, повдигащи духа в мигове на угнетеност и отчаяние……..

Прочетох книгата на един дъх. И дали вдъхновена от нея или от факта, че се сдобих с истинско пиле, попаднах в кулинарния вихър и сътворих мартенското меню 🙂

Както се досещате първото, което сготвих беше класическа ПИЛЕШКА СУПА.

Рецепта няма да споделям, защото всички си я приготвяме вкъщи, особено в по-студените зимни дни. Старите баби са казали – при настинка – топла пилешка супа! Ще спомена само, че за нея използвах гърдите, крилата, шията и задната част.

За пилешките филета и бутчета реших да проявя повече кулинарно творчество.

РУЛЦА ОТ ПИЛЕШКИ ФИЛЕТА ПЪЛНЕНИ СЪС СПАНАК И СМЕТАНА – сервирах тази нежна вкусотия върху картофено пюре с нарязани печени пиперки. Рецептата можете да намерите на blagina.bg в рубриката Рецепта на месеца.

ПЪЛНЕНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА – рецептата взаимствах от Рик Стайн, който при посещението си във Франция приготви пълнеж от задушени гъби, кашкавал, крема сирене и мащерка и запече бутчетата за 25 минути на 200 градуса. Тъй като използвах замразени манатарки, тези, които не сложих в пълнежа сервирах с настърган пармезан като гарнитура към бутчетата.

За десерт предложих отново класика – ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ с топка сладолед.

С пожелание за хубав и успешен месец!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

За една разходка до двореца Царска Бистрица

Здравейте приятели,

Винаги ми е била интересна историята на царските фамилии, а и бях слушала много за двореца Царска Бистрица /намира се непосредствено до курорта Боровец/ и невероятния му парк.

И ето ни там в една слънчева зимна събота. Посрещат ни любезно на гишето за билети и ни препоръчват накратко какво да посетим.

Тръгваме по заснежена алея със строени като войници вековни борове, отрупани с пухкав сняг и позволяващи на слънцето да рисува причудливи картини между клоните.

Виждаме двореца, извисяващ се гордо между снежните дървета.

„Царска Бистрица“ е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния.

Самият дворец не е отворен за посещения, но това, което можете да разгледате е малка галерия с картини, икони и етнографски експонати.

Галерията се намира на гърба на малко кафе, където ни предложиха ароматен планински чай.

Електроцентралата, която снабдява двореца с електричество, е произведена през 1912 година с части на Сименс. Тя и днес функционира в оригиналния си вид и дори местните хора казват, че подава ток и към курорта Боровец.

Паркът около двореца е изключително красив и подреден. Много редки дървесни видове има събрани тук – цар Фердинанд е имал хоби да носи млади дръвчета от редки видове от местата по света, които е посещавал.

През имението тече река Бистрица, която е опитомена и терасирана, а малкото мостче и алеите около нея предразполагат за романтични разходки.

И тъй като прогнозите за март отново предвиждат снеговалежи ви препоръчвам – идете и се насладете на тишината, чистия въздух и топла ароматна напитка.

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

За лорд Сандвич и сандвичите

Здравейте приятели,

За много хора по света денят започва с вкусен сандвич или приготвен предварително го хапваме за обяд. А когато се приберем по-късно вечер е добър вариат за бързо меню с чаша вино. Запитвали ли сте се кога и как сандвичът се е появил и кой ли е неговият създател?

Версиите са много… Според някои исторически източници изобретателят на сандвича е равинът Хилел Старши, който живял през I век преди Христа. По време на Пасха той ядял тънки питки, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки.

Кулинарните историци, изследвали историята на разновидността на сандвича, хамбургера, пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.). Той поставял върху филии хляб варено или печено месо.

Най-често обаче името на сандвича се свързва с Джон Монтегю (1719-1792 г.). Ментегю бил граф на областта Сандвич и първи лорд на Адмиралтейството. Графът бил страстен картоиграч и имал навика да не става от масата с часове.

Захласнат по комара, той нямал време да се храни и карал готвачите си да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така похапвал, без да прекъсва играта си.

Според един биографите на графа обаче той бил изключително зает не с игрите на карти, а с държавни дела и заради тях измислил филиите, с които се хранел от своето писалище.

Благодарение на своето откритие граф Джон Монтегю успява да влезе в световната кулинарна история. Благородникът от областта Сандвич бил член на английския парламент и взел активно участие в подготовката на околосветската експедиция на капитан Кук през 1778 г.

След като експедицията открила Хавайските острови в Тихия океан, първоначално ги нарекли Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.

Ето и някои предложения за сандвичи 🙂

САНДВИЧ С ШУНКА, КАШКАВАЛ И МАСЛИНИ – можете да поднесете студен или леко запечен.

САНДВИЧ С МАЙОНЕЗА, ШУНКА И МАРИНОВАНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО – приготвям сандвича върху препечена филийка пълнозърнест хляб с домашна, прясно разбита майонеза и цвекло от нашата градина в сладко-кисела марината.

САНДВИЧ СЪС СВИНСКО ПЕЧЕНО И СУШЕНИ ДОМАТИ – много приятен вариант когато ви е останало от свинското печено да поднесете отново тънко нарязано.

САНДВИЧ С ЛУКАНКА, КАШКАВАЛ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ – този сандвич можете да поднесете и леко препечен.

САНДВИЧ С ТЕЛЕШКИ ПАСТЕТ И РОХКО СВАРЕНО ЯЙЦЕ – сервирам върху препечена филийка пълнозърнест хляб.

САНДВИЧ С ПЕЧЕНА ЧЕРВЕНА ЧУШКА И ОБЪРНАТО ЯЙЦЕ – приготвен отново върху препечена филийка.

САНДВИЧ СЪС ЗАДУШЕНА МАНАТАРКА И СИРЕНЕ ПАРМЕЗАН – приготвям със замразени манатарки, но можете да използвате и други гъби според индивидуалния вкус.

САНДВИЧ С АВОКАДО, МАСЛИНИ И СИРЕНЕ БРИ – можете да комбинирате и с други сирена като камембер, синьо сирене или меко козе сирене.

И едно предложение за САНДВИЧ С РИБА – сервирах с парченца лефер върху препечена филийка и млечен сос с кисели краставички.

Който и да изберете да пробвате, няма да се разочаровате от деликатния вкус!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Как да се храним след празниците – менюто на БЛАГИНА за януари

Здравейте приятели,

Бих искала още веднъж да поздравя всички с настъпването на Новата 2022 Година! Нека да бъде по-шарена, по-споделена с любими хора, да донесе повече мир в душите ни и благоденствие за земята ни!

Обикновено след поредицата от празници хората отлагат правилното хранене и диетите за след Нова година :-). Тя обаче отмина и при повечето хора празнуването й не е без последици за фигурата.

Вече е настъпило времето за промяна в начина на хранене, който ще ни помогне в борбата с килограмите. Рязкото преминаване към строга диета обаче не се отразява добре на организма.

Бих искала да споделя някои идеи за ястия от нашата кухня и защо избрах тях.

КРЕМ СУПА С КАРФИОЛ – комбинирана с крутони от пълнозърнест хляб и орехи.

Карфиолът е от групата на т.н. кръстоцветни зеленчуци. Те съдържат серни съединения и глюкозинолати, които помагат на черния дроб да се детоксикира. Сярата също подпомага производството на глутатион, който е от съществено значение за борбата със свободните радикали.

„ОБЪРНАТО“ ЯЙЦЕ ВЪРХУ ПРЕПЕЧЕНА ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ФИЛИЯ С ДОМАТЕН СОС И ЧЕСЪН

Яйцата осигуряват мощен тласък за изгаряне на мазнини. Според сравнително проучване те превъзхождат въглехидратите за създаването на усещане за ситост и за отбиване пристъпите на глад през деня.

От друга страна пълнозърнестият хляб доставя на организма аминокиселини, протеини, фибри, фосфор, магнезий и желязо, при това без глутен.

РИЗОТО С МИКС ОТ ГЪБИ – ние го приготвяме със замразени манатарки и гъба булка.

Ако искате да опитате един лесен и вкусен трик срещу калориите, заменете месото в любимите си рецепти с гъби. Автоматически ще отнемете около 420 калории от ястието и причината отчасти е в избягването на трупащите се около корема наситени мазнини. 

ГУРМЕ С ЯПОНСКО ГОВЕЖДО МЕСО Wagyu – за ценители 🙂

Характерно за това месо е силно изразената мраморна структура. Многобройните  бели мраморни жилки позволяват на месото да се топи в устата и създават усещането за нежност и мекота при консумация.  Оприличавани на „Дантела от енергия“ тези мраморни жилки са всъщност мононенаситени мазнини, които са фино вплетени в мускулната структура. Изследванията показват, че мононенаситените мазнини във  Wagyu може да помогнат  за намаляване на нивата на холестерола в организма. 

Разбира се, накрая ще споделя и нещо изкушаващо за почитателите на десерти – лимонов чийзкейк.

КЛАСИЧЕСКИ ЧИЙЗКЕЙК С ЛИМОНОВ КЪРТ – изпекох това нежно изкушение с основа от пълнозърнести бисквити, крема сирене с кисело мляко, сурова тръстикова захар и домашни лимони. Неустоимо!

Приятели, храненето е само едната страна да вазстановим и заредим тялото след празниците. Не пропускайте да се възползвате от всяка предоставена възможност да излезете на разходка в планината, да дишате свеж въздух с пълни гърди, да покарате ски или просто да се повозите на шейна. Природата е незаменим източник на сила и енергия!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА