Нашият януари (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Използвам възможността да честитя на всички Новата 2023 Година! Нека бъде здрава и мирна, да донесе благоденствие, късмет и много, много любов!

По традиция започнахме месеца с голяма баница с късмети. И понеже случайни неща няма – на всеки се падна подобаващо послание. Важното е, че всички бяха доволни, а за качествата на баницата няма да коментирам :-).

Е, това, както се досещате, е моят късмет. Нали така сме разпределили ролите, уж аз съм шефът 🙂 – според случая! Не, не, не се оплаквам, само споделям!

Та шефът, т.е. аз, от няколко месеца съм се върнала 30 години назад – в студенските ми времена, и изучавам професията „Професионален хлебар-сладкар“. Всеки ден лекции, всеки петък изпит – тест, реферат или презентация. През февруари практика, в началото на април държавен изпит. Но мечтата си е мечта, нали искам пекарна и малък семеен ресторант – без диплома не може!

А в къщи са много доволни, че постоянно „забърквам“ по нещо за проба. Тук му е мястото да се похваля с първия пълнозърнест селски хляб със семена.

Ето и нещо сладичко – шоколадови бонбони „пияна вишна“ /с домашна вишновка/.

Докато съм все още на кулинарна тема да спомена отново за нашата философия относно храненето. Идеята е да отглеждаме сами плодове и зеленчуци, да пазаруваме предимно на местния фермерски пазар или директно от производител, да приготвяме сезонно съобразена храна. Така можем да сме сигурни не само в преснотата, чистотата и качеството на продуктите, но и да си осигурим здравословно, балансирано меню всеки ден. Ето и някои идеи за зимата:

Крем-супа с манатарка, пачи крак, гъба булка – приготвена от замразени гъби с вкус и аромат на пресни!

Пълнени чушки с ориз – в момента има хубави български пресни чушки.

Грах яхния – в сезона на пресния грах купихме 5 кг от местния пазар, замразихме го и сега го готвим. Добавяме моркови, целина, пащърнак, а заради закъснялата зима в градината все още има пресен магданоз.

Печени на фурна картофки и разядка с нахут, авокадо и босилек /имам пресен в саксия/.

Шакшука – едно ястие от арабската кухня, което е по-различно от нашите забулени яйца с доматен сос, но се приготвя бързо и е много ароматно и вкусно /пък и в нашето мазе си имаме и доматен сок, и белени печени чушки, и сухи подправки/.

За десерт една класика, която харесвам в голяма тава, но домашните предпочитет поотделно – крем карамел с тиква, мед и орехи.

Както споменах по-горе, идеята е сами да отглеждаме плодове, зеленчуци, подправки. Попаднах на много полезна книга със съвети как да успеем с малка инвестиция да организираме собствена градина, да се борим по естествен начин с вредителите по растенията, да се радваме на добра реколта. Препоръчвам!

Нека не ви притеснява фактът, че авторът не е българин и условията, в които той отглежда продукцията си са различни. За мен е важен споделеният опит, който смятам да адаптирам в наши условия.

А иначе, започнахме подготовката на градината за новия сезон с площово торене с дървесна пепел /получаваме я от изгорелите дърва в печката/. Предварително сме почистили от корени и треви и леко сме прекопали.

И докато чакахме навън да завали сняг – нарцисите и мускарите вкъщи цъфнаха.

През януари имахме още една важна задача – да кастрираме нашия любимец – Мони.

Тук е мястото да споделя разбирането ни по отношение на бездомните кучета и котки.

Мони дойде при нас от улицата. Явно усети, че вратата, пред която мяука е правилната. Оказа се повече от истина: при кастрацията му докторът откри заседнала доста голяма съчма от въздушна пушка! Имал е невероятен късмет, съчмата е ударила ребро, а не е преминала през него, т.е. смъртоносно!

Сега Мони се възстановява и с него всичко е наред.

Но тук идва въпросът за отношението към бездомните животни – тровени, малтретирани, гонени. Защо допускаме всичко това? Не започва ли тази история без край от възпитанието вкъщи, от кастрацията първо на домашните любимци, от това да сме съпричастни с тези животинки, които нямат постоянен дом?! Ако не се обединим за намаляване на безконтролното размножаване и увеличаване на популацията, за ограничаване на болестите, за които няма ваксина като котешки СПИН (FIV) и котешки коронавирус (FIP), няма да има резултат! Нека поне да опитаме да променим мисленето и отношението си!

И така, накрая на месеца истинската зима все пак дойде – с хубав сняг и не много студено време. С прекрасната си зимна белота и чистота!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Нашият топъл есенен октомври (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Знаете ли, че старото славянско име на месец октомври е било листопадъ /листопад/, тъй като през този месец листата на дърветата започват да падат. Обагрени в безброй есенни нюанси дървета, храсти и цветя рисуват всеки ден нови картини – коя от коя по-пъстри и прекрасни.

Обичам този месец, даряващ ни не само с природната си неповторимост и очарование, но и с богатото разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Тази година не мога да не се похваля с реколтата ни от круши 🙂

През октомври започнахме и с активна грижа за подсилване на имунната ни система. Като начало сутрешни фрешове от нашите ябълки, круши, моркови, червено цвекло, листа целина, домашен лимон и джинджифил. Освен имуностимулиращо, този прясно изцеден сок действа и пречистващо и детоксикиращо. Опитайте, и сами ще се убедите в неговата сила.

От същите продукти можете да приготвите и есенна салата като добавите яйце и орехи.

И понеже започнах с кулинарната тема да добавя още няколко сезонни вкуснотии – класическа морковена торта (любима на цялото семейство) и един деликатес от Италия – шоколадова торта с кестени 🙂

По схемата на натуралната размяна получих кошница с прекрасни, ароматни дюли.

Тук е мястото да спомена, че на дюлята, за съжаление, не се обръща особено внимание, тъй като е твърда и се обработва трудно. А тя всъщност е бомба от витамини и минерали – А, С, В3, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо.

Дюлите, обаче, с техния стипчив и леко горчив вкус в комбинация със захар при правенето на сладка и желета доставят много по-пълно удоволствие на вкусовите ни рецептори.

И Димитровден мина, уж от брадата му като яздел коня капел първият сняг, но тази година зимата не бърза. От друга страна, този празник все още го усещам и като професионален, затова на трапезата освен пилешката яхния имаше и нов модел десерт – баклава-чийзкейк 🙂

Иновативни във всяко отношение!

Голямата градина започнахме да подготвяме за есенна оран, а двора вкъщи за преместването на розите и засаждането на луковиците – лалета, зюмбюли, нарциси.

Заради топлото време още не сме прибрали сандъците и саксиите с мушката, олеандри, маргаритки и сакъз, а градинските цветя са дори още по-цъфнали и хубави!

Есенни градински прелести.

Надявам се и вашият октомври да е бил топъл и цветен!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Нашият пъстър септември (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Днес ще разкажа за нашия пъстър септември – наситен с вкусовете на градински плодове и зеленчуци, аромата на настъпилата есен, полъха на морския бриз.

Обичам този месец и неговите дарове! Мирисът на прясно сварената /в нашия случай печена/ лютеница, краставичките корнишони, стриктно подредени в буркани и заляти с вкусна марината, сушените доматчета с каперси и розмарин, неустоимият вкус на щрудела със сини сливи.

Всъщност, всичко това ме връща в спомените ми за селото, където прекарвах всяка ваканция при баба и дядо. Сигурно е от възрастта, но си мисля, че тогава живеехме по-простичко и по-спокойно. Не се коментираха цени на газ, никой не се интересуваше от инфлация, всички се трудеха здраво за да напълнят мазетата „да има за зимата“.

Та и ние така 🙂

В началото на месеца посетихме Фестивала на лютеницата, традиционните храни и занаяти в Куртово конаре. Който не е ходил – препоръчвам!

Като се прибрахме и ни обзе едно въодушевление – направихме лютеница, сготвихме патладжани с чушки и доматен сос, изпекох баница с праз и листа от червено цвекло 🙂 Вкусотия!

Тази година наистина имаме богата реколта в градината, а каквото при нас няма, натуралната размяна със съседите работи с пълна сила.

Така се сдобих и с разкошни сини сливи /в нашата градина нямаме/, но сме решили да сложим. Всички ги обичаме и докато се спретнах да приготвя един сладкиш и един щрудел – вече ги нямаше 🙂

Голямата ни гордост в тази недобра за ябълките в района година е единственият оцелял екземпляр, който претендира за рекорд. След всяка буря или по-силен вятър ходим да проверяваме дали е още на клона.

За разлика от ябълката крушата се наложи да я подпрем и вържем, че да издържи всички плодове.

Често ме питат как отглеждаме плодове и зеленчуци без химия. В отделен пост ще разкажа за грижите, които полагаме и какви средства използваме срещу вредители и за торене.

Гъбарският сезон още не е приключил и благодарение на дъждовете и специфичния микроклимат в района все още има голямо разнообразие от гъби. Както със сигурност съм споменавала ние харесваме и събираме манатарка, пачи крак, рижика, печурка и сърнела. Ето и творението на сина ми след последната ни разходка.

В цветната градина есенни багри изпъстриха растенията. Усещането, особено в по-топлите дни, е изключително приятно – мека свежест и нежен аромат.

Много се смяхме със съпруга ми когато прочетохме сентенцията, че през септември богатите правели лютеница, а бедните ходели на море 🙂

Е, ние и лютеница направихме, и на море отидохме /твърдо средна класа/!

През последните две лета не бяхме пътували, затова си подарихме цяла седмица в Гърция /Халкиди, Уранополи/. Невероятно!!!

В комплекса, където отседнахме, казват има бунгало /в момента частна собственост/, принадлежало на Мария Калас и използвано за срещите й с Онасис.

Единственият по-хладен ден посветихме на кулинарни страсти. Посетихме семейно стопанство за отглеждане на маслини и производство на зехтин, както и семейна ферма за сирена.

На крайморската алея с ресторанти в Уранополи попаднахме на българката Керана от Сандански, собственичка на ресторант Зорбас. Сервира ни най-вкусната супа с морски дарове, която някога сме опитвали! Препоръчвам с две ръце!!

Надявам се и вашият септември да е бил пъстър и хубав!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Един август на БЛАГИНА (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Още един август отлетя неусетно. Лятото вече се опитва да каже „довиждане“, а есента наднича зад ъгъла. Щъркелите зазимиха гнездата и потеглиха на юг, лястовиците се нижат като броеница по жиците и се готвят да последват щъркелите.

Нощите и сутрините са вече по-хладни, а в градината плодовете и зеленчуците се отблагодаряват за грижите с богата реколта.

На полето започна жътва, край пътя слънчогледите все още ни поздравяват усмихнати, гората ни подканя да събираме гъби, а планината ни примамва с боровинки и малини.

Излетите и разходките в планината ни зареждат с нужната за зимата енергия и сила. Прекрасните гледки, животинките и цветята носят духовно спокойствие и вътрешен мир.

За съжаление често попадаме на незаконни сечища, запуснати горски масиви, изсъхнали стволове на вековни дървета, пречупени и надвиснали опасно над пътя.

През август беше и един от най-почитаните християнски празници – Голяма Богородица / 15 август/. Оказа се, че в градчето ни се организира всяка година курбан за здраве. С цел социализиране се включих и аз.

Случайно дочух разговора между две възрастни жени, едната от които разказваше с нескрита мъка за внуците, учили и останали да живеят в Канада. И на мен ми стана тъжно, че след толкова приказки през последните години как ще мотивираме младите хора да се върнат в България, нищо не се случва – напротив, продължават да търсят работа и реализация навън!

А иначе, бяхме удостоени с честта маршрутът на колоездачната обиколка на България да мине по главната ни улица 🙂

Участвахме и в off road събора в Радуил, че да покажем и нашата машина 🙂

От кулинарна гледна точка мисля се представихме също достойно. В менюто отново имахме основно ястия и десерти със сезонни продукти.

Така нареченият от нас швейцарски гювеч /заради произхода на рецептата/ се прави с картофи, пресен лук, чери домати и маслини.

Чушки с доматен сос – една лятна класика.

Още нещо от Швейцария – печен патладжан с булгур и козе сирене – получи се много свежо и питателно.

С пресните гъби пачи крак приготвихме салата и задушихме в тиган с бекон и ябълка – голяма вкусотия 🙂

За десертната част използвах плодове от нашата градина.

Както и боровинки, събирани в планината.

Надявам се и вашият август да е бил цветен и хубав!

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Нашият шарен юли (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Лятото е в разгара си, а животът все по-шарен – от емоции, преживявания, активности и разбира се – прелестните ни цветя 🙂

Всъщност, все по-често ме питат дали не ми липсва София и животът там. Честно да ви кажа – едно голямо НЕ! Не ми липсва стресът, не ми липсва мръсният въздух, не ми липсват изнервените шофьори и задръстванията по улиците, не ми липсват моловете и големите супермаркети с високите цени и блъскащите се на опашките пред касите хора, не ми липсва кварталът, озвучаван до среднощ с чалга и миришещи контейнери за смет под прозореца. Накратко – изобщо не ми липсва!

Да, извън големия град животът е съвсем различен – има си и положителните страни, има си и негативите. Като се тегли обаче чертата, ако трябва да взема отново това решение, няма да се колебая. Както обичам да казвам – то беше едно от най-мъдрите през последните 10 години!

Сега за юли и шарения му портрет.

Сезонът на басейна е открит. Ако трябва да съм честна – бях против изграждането му, но сега в горещите юлски дни за сетен път се убеждавам, че не съм била права. Удоволствието от едно „топване“ е незаменимо.

За изграждането и грижите за басейна можете да прочетете в поста „Басейнът – удоволствие и грижа“ от 10 август 2021 год.

И като видях на снимката верандата да напиша и за нея. Чудесна е като функционалност – масичка за сутрешно кафе, сушина за косачките и тримерите, склад за дървесина и работен плот, че е приютила и лятната ни кухня.

Грешката, която обаче допуснахме още при проектирането беше, че не предвидихме топлоизолация за навеса. Верандата е с южно изложение и до обяд е приятно хладно, но в следобедните часове въпреки засенчването със завеси и цветя става задушно. Имайте предвед тази подробност когато планирате да строите.

Най-благоприятно се отразиха топлите юлски дни на плодовете и зеленчуците в градината.

Обрахме френското грозде, малините и къпините ни радват с добър добив и качествени плодчета.

Зеленчуците също започнаха да зреят – вече берем домати, краставици, чушки, а зелени подправки имаме свежи цяло лято. Казвала съм го и по-рано, но пак ще напиша: вкусът на отгледаните без химия зеленчуци е несравним с този на зеленчука от стелажа в магазина. През годините се научихме как да си направим разсад, да торим с дървесна пепел, да пръскаме с отвари срещу вредители, да комбинираме правилно растенията едно до друго, да използваме натурални средства за отглеждането.

От кулинарна гледна точка се научихме да използваме максимално много от частите на зеленчуците – например – листата на червеното цвекло и морковите, корена на магданоза, дори считаната за плевел в градината тученица/тлъстига/. Обикновено са част от салати или са в супи.

Салата с листа от цвекло, тученица, чери доматчета, лук, маслини и пъдпъдичи яйца.

Салата с айсберг, чери доматчета, краставица, праскова, лук, босилек и крутони.

Рожденият ден на съпруга ми също беше отбелязан със специално меню 🙂

Свинско бонфиле с бекон, ябълки, круши и сладко от боровинки.

Сладкиш с малини, къпини и бадемов меренг.

С малините, къпините и прасковите успях да приготвя и няколко десерта от италианската и немската кухня.

Крем с лимончелло и малини.

Чийзкейк в бурканче с малини и праскови.

Животинският свят около нас също беше шарен и разнообразен.

Поканихме пеперудите в новопоставения хотел за насекоми, но явно рекламната ни кампания беше слаба, защото още не отчитаме посещения 🙂

Иначе имахме къде желани, къде нежелани посетители.

Тези така и не се научихме да ги хапваме, а във Франция са деликатес!

Сдобихме се и с 8 нови кученца, на които започнахме активно да търсим дом и семейство.

Цветната градина в този сезон е основно в жълто, розово и лилаво.

С пожелание за здраве и хубаво лято!

Ваша БЛАГИНА

Нашият юни с аромат на билки, вкус на гъби и сладост на червени плодове (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

С кратка ретроспекция от снимки ще разкажа за нашия цветен, ароматен и вкусен юни извън големия град. Месецът беше изпълнен с много усилен труд, вълшебни моменти със семейството в къщи, гората и планината, неповторими емоции от контакта с природата и заобикалящия ни свят.

За сетен път се убедих, че всеки от нас може да допринесе да живеем в по-чиста, по-добре подредена и организирана България. Необходимо е обаче да се научим да пазим природните ни дадености, а не само да рушим и експлоатираме, да се храним със сезонни продукти, които сами можем да произведем или съберем в гората и планината, да пазаруваме от местни фермери. Така ще съкратим веригата за доставка, ще имаме по-пресни и качествени храни без да е необходимо транспортиране от далечни дестинации и замърсяване с въглероден окис.

Нашият юни ни предложи богата реколта от ягоди и череши, които отглеждаме в домашната градина.

Правихме компоти, сладка и сиропи, предлагах пресни плодове с десертите и домашното ни сладоледено мляко.

Черешата ни хрущялка е уникална. Тази година пролетта беше по-благосклонна към фиданките и нямаше слана. Брахме череши, изпращахме на роднини, канихме и съседите да си наберат! Освен компотите, сладката и сиропите, не пропуснах и сладкиша 🙂

На Еньовден /24 юни/ още призори излязохме да съберем вълшебни билки. Няма как с думи да се предаде свежестта и уханието на полето и планината. Радва и очите, и тялото, и душата!

Освен билките имахме и богат урожай от горски гъби – дъбова манатарка, пачи крак, гъба булка.

Всъщност благодарение на дъждовете през целия месец успяхме да съберем много гъби. Някои изсушихме, други замразихме, а от най-пресните приготвих гъбен пай.

За зимата има и пълна кошница с липа за чай, любимата ни подправка – босилек и лавандула, която използвам за ароматизатор в гардеробите и за приготвяне на лавандулова захар.

В градината също стана много цветно и това ни донася голямо удовлетворение след ежедневните грижи, които полагаме.

С нетърпение очакваме да узреят първите доматчета, но за зеленчуци ще разказвам през юли 🙂

С пожелание да бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Нашият прекрасен май (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

Нашият прекрасен месец май е към края си. Имахме чудесни емоции и изживявания, които бих искала да споделя с вас 🙂

Снимката с щъркелите не избрах случайно. Отдавна си пожелавахме това щастие и късмет да споходи и нашата улица и то се случи. Имаме си младо семейство влюбени щъркели, на които помогнахме да построят дом. Тук е мястото да благодаря отново на момчетата от ЧЕЗ, които реагираха изключително професионално след подаването на сигнала, доставиха и монтираха платформата за гнездото.

Да се събуждаш сутрин с веселото тракане на клюновете им, придружено от песента на чучулигите и синигерите, цвърченето на врабчета и лястовици е наистина неповторимо. Иначе, нашият орнитологичен център е отново пълен – 21 апартамента на лястовици, 5 мезонета на врабчета, 2 къщи с веранда на гугутки 🙂

И за да завърша с животинския свят около нас ще спомена, че се сдобихме с нов домашен любимец /Мони на 7 мес./, като за момента не мога да определя дали е повече помощник или пакостник 🙂

Оптимизацията на веригата за доставка на козе мляко за прясно козе сиренце също беше успешна.

И като съм на тема мляко да се похваля, че заквасихме първата партида домашно овче мляко. Беше изконсумирано в няколко комбинации.

Овче кисело мляко с домашни ягоди и мед – класика!

Печени пресни тиквички със салата Снежанка

Адана кебап с млечен сос /използвах и комбинация от 8 ливански подправки в соса/

През май празнувахме и рождения ми ден. Беше добър повод да изпробваме нова BBQ рецепта. Приготвихме бавно опушено телешко, което се получи наистина уникално – свежо и сочно!

Менюто беше допълнено с вариация на торта Шварцвалд /не успях да намеря всички необходими съставки от оригиналната рецепта/. Как направих този сладък разкош съм споделила на blagina.bg на страница РЕЦЕПТИ.

Месец май беше изпълнен с множество активности в градината. Паралелно с малкия домашен парник в двора, който имаме от миналата година, поставихме и голям /12 м/ в новата ни градина.

В малкия ще отгледаме предимно домати от 3 сорта – роза лукс, розова магия и чери.

В големия парник решихме да експериментираме, като освен няколко сорта домати заложихме на сандъци /тип повдигната градина/ с взаимно добре комбиниращи се зеленчуци – краставици, моркови, цвекло, лук, подправки.

Не пропускахме да се порадваме и на цветната ферия в градината.

Прекрасните ни рози закъсняха с цъфтежа поради студеното време, но ни дават надежда за богат аромат и цвят.

Украсихме и къщата с цвят, сандъците са отново пълни с мушката, сакъзчета, маргаритки и латинки.

Не мога да пропусна и да не се похваля, че открихме и сезона на гъбите с първите фантастични манатарки.

Тези разходки и непосредственият контакт с природата са ни носили винаги отмора и удовлетворение. Пожелавам и на вас да изпитате същите усещания и щастие.

Бъдете здрави и благословени!

Ваша БЛАГИНА

Един април на БЛАГИНА (разказ в снимки за живота извън големия град)

Здравейте приятели,

След дълги колебания – по коя тема точно да пиша за активностите ни през април, реших да разкажа в снимки за нашия цветен месец извън големия град 🙂

Следвайки стриктно препоръките на Мария Тун за посевните дни през април 2022 засяхме под тунелчета подправките /магданоз, копър, девесил, листа целина/, семената пащърнак и кореноплоден магданоз, засадихме и лук /даже поникна/.

Междувременно се любувахме на нежната прелест на нарциси, лалета и пролетни цветчета, които тази година закъсняха значително заради студеното време /да не забравяме все пак, че сме в подножието на Рила/.

Най-красиво и допринасящо за свежо настроение беше точно за Цветница.

Черешата също ни зарадва като отвори цветчета чак след студа и сланите. Мъжът ми всеки ден проверява дали има пчелички и прави прогнози за добив 🙂

Розите в градината също се събудиха и ни обещаха, че отново ще ни прехласват с нежната си изящност и аромат.

Проследихме отблизо развитието на източника ни на суровина за кисело мляко и определено бяхме удовлетворени от видяното.

Помогнахме нашите бездомничета да намерят любов и топлина при новите си семейства /грижихме се за тях четири месеца, хранихме ги, обезпаразитявахме ги, направихме им пълен ваксинационен цикъл/. Предстои кастрация на мама.

Набрахме първата коприва и лапад. Приготвихме фантастичен пай със спанак, а копривата поднесохме на мусака с ориз.

Изпекохме първия хляб със спелта, семена и домашен квас.

Направихме и първи опит за домашен тарама хайвер – успешен! Всъщност се сдобихме с хайвер след като миналия месец ни изпратиха от Бургас един пресен калкан. Оказа се женски и се наложи да изчетем доста рецепти как да отлежи и какви са тънкостите при разбиването му 🙂

Не пропуснах да поглезя семейството и с десерти и морковена торта.

Отпразнувахме Великден с традиционна трапеза и цялата фамилия около нея, с пожелание за здраве и благоденствие.

И понеже този светъл празник съвпадна с годишнина от сватбата ни – моят шоколадов тарт беше декориран с цветна поляна, гнездо и яйца 🙂

Надявам се всички да сте имали хубав месец.

Бъдете здрави!

Ваша БЛАГИНА

Благовещение – един от най-големите пролетни празници и имен ден на БЛАГИНА

Здравейте приятели,

На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението – сина Божий Исус Христос.

За българите днешният празник е известен още като Благовец. Има много народни вярвания и поверия, свързани с този ден – за пеенето на кукувицата, за скритите съкровища, за малките момиченца и т.н.

Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Казват, че на Благовец е хубаво да си хапнем риба, да се усмихваме и да пожелаваме добруване на всички.

А и както казах, БЛАГИНА празнува своя имен ден. Ето какво приготвихме ние днес.

Лефер на плоча – със сигурност си спомняте, че през есента си замразихме 40 кг български черноморски лефер. Всички вкъщи сме почитатели на рибата и редовно си похапваме – хем полезно, хем вкусно 🙂

Рибен пай – приготвих го по подобна на пилешкия пай рецепта с моркови, целина, пащърнак, грах и картофи. Стана много лек и приятен.

И като за имен ден – без торта не може!

Торта БЛАГИНА – лек лешников блат, мус от ябълки и манго, ефирен сметанов топинг с какао.

Рецептата можете да намерите на blagina.bg на страница РЕЦЕПТИ.

Честит Имен Ден на всички именници!

Ваша БЛАГИНА